Berobbant a magyar export

A magyar export és import is rekordot döntött márciusban. Márciusan több mint 11 milliárd euró értékben exportált termékeket Magyarország, a behozatal is dinamikusan bővült és szintén lélektani határt lépett át 10 045 millió eurós értékével. Az első negyedévben 2,7 milliárd eurós többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben.

További fontos piacmozgató hírek:

– Bár felemás hangulatban telt a nyitás, végül a vezető részvényindexek enyhe pluszban zártak csütörtök este Amerikában. Az ázsiai piacon viszont szárnyaltak a részvények. Magyarországon is felkapaszkodtak az indexek a kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére.

– A korábbi előrejelzések szerinti 5% helyett, akár 7,25%-ot is nőhet a brit hazai össztermék (GDP) 2021-ben a brit jegybank új pénzügypolitikai jelentése szerint.  elsősorban a koronavírus-járvány visszavonulásával és a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások folyamatos enyhítésével indokolva a módosítást.

– A várakozásokat ellentmondva nőttek német feldolgozóipari megrendelések, így a következő hónapokban is erős növekedést várnak az elemzők. A gyáripari megrendelések 3%-kal nőttek februárhoz képest.  A német ipar még mindig próbál felzárkózni a nehéz évkezdés után, ami elsősorban a globális alkatrészhiány miatt alakult ki.

Mennyi maradt a forintban?

360,11-gyel kezdte a hetet a forint az euróval szemben, amit kedden reggel 359,5 csúccsal koronázott meg. Szerdán 360,3 körüli adatok érkeztek a deviza piacról, így a kiugrás nem maradt tartós. Csütörtökön újra áttörte a 359,2-es 200 napos mozgóátlagot a magyar deviza. Pénteken reggel pedig 358,6 körül járt a forint az euróval szemben. Vajon meddig tart a magyar fizetőeszköz erősödése?

A dollár jegyzés, bár kedden 1,20 alá tudott erősödni az euróval szemben, pénteken továbbra is 1,20 körül ingadozik, onnan egyik irányba sem tud jelentősen elmozdulni. A mostani 1,2054 körüli árfolyam minimális dollárerősödést jelent a hét elejéhez képest.

A dollár most 297,47-nél jár, míg az angol font 413,4 forintba kerül.

Rekordban az USA külkereskedelmi hiánya

A Biden-kormányzat 1900 milliárd dolláros járványügyi segélycsomagja erősítette a belső keresletet, a laza monetáris politikája pedig erőteljes növekedési pályára terelte a gazdaságot. Márciusban 74,4 milliárd dollárra rúgott a külkereskedelmi hiány, ez 5,6 százalékkal, 3,9 milliárd dollárral több a februári 70,5 milliárd dollárnál.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.

Hozzászólások lezárva.