Berlin a német mesterséges intelligencia-fejlesztés fellegvára

Sok új vállalkozás és még több munkavállaló

A vállalkozásalapítás intenzitását tekintve Berlin a második helyet tudhatja magáénak a német települések rangsorában. 2017-ben 10 ezer alkalmazottra 59 új vállalkozás jutott. Az értékkel közvetlenül a listavezető Köln (81) mögött, de Frankfurt (47), Hamburg (41) és München (23) városait megelőzve helyezkedik el. Az újonnan alapított vállalatoknak 2018 folyamán nyújtott pénzügyi támogatások mintegy felét, 2,64 milliárd eurót, a város cégei kapták. Ezzel Berlin megőrizte a Németország startup fővárosa címet.

Berlin vibráló gazdasági élete Németországból, Európából és a világ más tájairól egyaránt vonzza a képzett munkaerőt, befektetőket és vállalkozókat. 2018-ban 53 ezerrel, 1,51 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma. Berlin-Brandenburg tartományban 3,7%-kal, országos szinten messze a legnagyobb mértékben növekedett a dolgozók létszáma. Mi több, a munkavállalók számának 2014-2018-as időszakán átívelő, 216 ezres gyarapodásából 47,7%-kal részesedtek a magasan képzett személyek. Továbbá, rekordmennyiségű, 589 ember jutott berlini lakhatási engedélyhez az Üzleti Bevándorlási Hivatalon keresztül.

Innovatív környezet

Egy, a város vállalkozásait segítő és üzleti lehetőségeit nemzetközileg hirdető szervezet, a Berlin Partner közreműködésével 2018 folyamán véghezvitt 323 projektnek köszönhetően 8810 új állás fog létre jönni. Ezen vállalatok mintegy 600 millió eurót terveznek befektetni a berlini régióban.

Berlin gazdaságért, energiáért és vállalkozásokért felelős szenátora, Ramona Pop így reagált a számokra: „Az eredmények magukért beszélnek: Berlin a vonzó üzleti lehetőségeiről ismert itthon és nemzetközileg egyaránt. A város a vállalatok, inkubátor programok, kutatóközpontok és befektetők hálózatát, egyúttal mérhetetlen előnyöket kínál az innovatív projektek részére.” A közszféra és a Berlin Partner kooperációját illetően hozzátette: „A befektetők erős érdeklődést mutatnak Berlin mint befektetési célpont iránt. Együtt kell működnünk a bizalom fenntartásának érdekében.”

Az innovációnak kedvező táptalajról tanúskodik az IT szektor fejlődése is. 2017-ben 521 olyan vállalatot alapítottak Berlinben, aminek fő tevékenységi köre a digitális technológiákhoz kötődik, 80-al többet, mint az előző évben. Ugyanebben az évben, a fővárosban annyi új digitális vállalkozást jegyeztek be, mint Hamburg (224), München (153) és Frankfurt (137) városaiban összesen. Napjainkban Németország minden tízedik digitális cégét Berlinben hozzák létre. Ezen cégek jelentős foglalkoztatók: 9696 vállalat 88206 munkalehetőséget kínál a metropolisz lakóinak.

Központi szerep az MI fejlesztésben

Berlin-Brandenburg tartomány MI (Mesterséges Intelligencia) fejlesztésben betöltött szerepének növekedése a 2000-es évek közepére nyúlik vissza, amikor egyre nagyobb számban kezdtek megjelenni a régióban az ilyen fejlesztések terén érdekelt vállalkozások. Ma 223 iparági cég képviselteti magát a tartományban. Az általuk foglalkoztatott körülbelül 4900 fő 83%-a kis- és mikrovállalkozásokban dolgozik. Összesített éves árbevételük csak kicsivel marad el a fél milliárd eurótól, mely 2025-re várhatóan 2 milliárd euróra fog nőni.

A németországi MI vállalatok jelentős hányada, egészen pontosan 28%-a Berlin-Brandenburg tartományában található. Ezen felül, a 2012 és 2017 között létrehozott németországi MI cégek 48%-ának e régiót választották székhelyéül. A tartomány kiemelt szerepét támasztja alá az is, hogy 2018-ban a mesterséges intelligenciához kötődő, németországi kockázati tőkebefektetések 45%-ka e térségben találta meg helyét. A vállalkozások az egészségügy, az üzleti megoldások, a folyamat menedzsment és a robotika terén szintúgy aktívak. A fejlesztés fókusza a komplex problémák megoldását segítő szoftvereken és a beszédfelismerő rendszereken van. A térség vállalatai már ismertek a jól körülírható problémákra nyújtott ún. gyenge MI-alapú megoldásaikról. Ugyanakkor, hasonlóan Németország más régióihoz, nem található példa az erős MI alkalmazására, sem annak fejlesztésére – számolt be a Berlin Partner.

A Tesla is Berlint választotta

A héten jelentette be Elon Musk, hogy a Gigafactory 4 helyszínéül a német fővárost választották. Ahogy az autopro.hu is beszámolt róla, az üzemben akkumulátorokat és meghajtási rendszereket gyártanak majd és kocsikat szerelnek össze. Az első autó a Model Y lesz, az új üzem 10 ezer új munkahelyet jelent a térségnek.

Nyitókép: pixabay.com

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.