Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Olvastam már régebben ezt a könyvet és sokat tanultam belőle. Azt is írhatnám, hogy ezekben a COVID-os ráérős napokban unalmamban elővettem, de nem lenne igaz, mert sokkal elfoglaltabb vagyok mostanában, mint a járvány előtt. De fontosnak tartom, hogy mindig legyen elöl egy könyv és minden nap olvassak egy kicsit.

„Egyértelműen a legjobb könyv amit a befektetésekről valaha is írtak!”- ezekkel a szavakkal méltatta Warren Buffet tanárának és mentorának ezt a könyvét. Benjamin Graham amerikai közgazdász és befektető, az érték alapú befektetés atyja, 1949-ben írta ezt a könyvet, amely mára egy igazi, megkerülhetetlen alapművé vált a befektetők számára. Maga Graham is többször átírta, megújította ezt a könyvet – sajnos legutóbb 1973-ban – de ma is érvényes a legtöbb megállapítása.

Ez nem egy regény, ami kikapcsol, elvarázsol, hanem egy olyan könyv, amelynek számtalan mondanivalóját az ember azonnal tovább gondolja, kiegészíti, akár azt is hozzá teszi, hogy miben nem aktuális ma és miben más itt Európa közepén.

Fontos előre rögzíteni, hogy a szerző különbséget tesz a spekuláns és a befektető között, és a könyvét nem azoknak írta, akik azt szeretnék megtudni, hogy miként lehet a pénzügyi piacokon egy hónapon, egy éven vagy akár három éven belül gyorsan meggazdagodni. Azért értékálló Graham látásmódja, mert az általa preferált élethosszig tartó befektetésekhez kapunk sok hasznos iránymutatást.

Amikor elkészítettem a “Részvény befektetés módszertana” című könyvemet, akkor is elővettem Graham munkáját és sok ötletet átvettem tőle. Azonban a világ sokat változott, a mai átlag befektető is sokkal képzettebb és sokkal több termékhez, információhoz fér hozzá, mint Graham könyvének megírásakor.

Néhány megállapítása már oly alapvető, hogy szinte unalmas olvasni, máskor pedig azt érzem, hogy a megváltozott jegybanki világlátás és beavatkozások, a kormányok új gazdaságpolitikai irányvonala annyira új világot teremtettek, hogy talán a spekulánsnak van igaza, hogy csak rövid ideig “ül bele” egy egy pozícióba.

A változások felgyorsultak, a technikai fejlődés, Ázsia felemelkedése, az USA katonapolitikai és gazdasági “vergődése” extrém körülményeket teremt számunkra, amely változásokat nekünk kell megtanulnunk átültetni a befektetések világába. Megtalálni azt az utat, amelyen járva a levont következtetésekből befektetési termék vásárlása és a kockázatok újfajta kezelése adódik.

Hozzászólások lezárva.