Becsődölt a Forever 21 üzletlánc is

Vasárnap csődvédelmet kért a Forever 21, írja a Reuters. A csődvédelem még nem azt jelenti, hogy biztosan vége a vállalatnak, de az utolsó lehetőségük, innen már nincs igazán hova tovább hátrálnia egy bajba jutott cégnek. 

A Forever 21 a csődvédelem adta lélegzetvételnyi lehetőséget arra használná, hogy jelentősen átalakítsa a működését, és megszabaduljon a veszteséges részeitől. Az átalakításhoz szereztek még 350 millió dollárnyi új tőkét is, írja CNBC

A Forever 21-t 1984-ben alapították Los Angelesben, majd agresszív terjeszkedéssel híres fast fashion üzletlánccá váltak, 815 boltjuk volt szerte a világon. Az elmúlt öt évben viszont leáldozott a csillaguk, most csak az USA-ban 178 boltjukat zárják be, a világszerte nagyjából 500-at, írta a BBC. Európa és Ázsia legtöbb részéről kivonulnak a bejelentésük szerint. 

A hagyományos ruházatai kiskereskedőkre rájár a rúd a világ legtöbb részén, mivel a vásárlók egyre inkább online vesznek ruhát. A drága hagyományos boltok fenntartása ezért sokszor versenyhátrányt jelent.

Emellett a fiatal fogyasztóknak egyre fontosabb, hogy fenntartható módon készült termékeket vegyenek. Ennek is köszönhetően például a az Inditex (egyebek mellett a Forever 21 egyik közeli versenytársa, a Zara tulaja) részvényei 27 százalékot, a H&M részvényei 23 százalékot estek 2017 júliusa óta. Miközben a fenntartható Reformation vagy használt luxuscikkekben utazó The RealReal egyre népszerűbbek az USA-ban.

A Forever 21-t alapító koreai házaspár csaknem 4 milliárd dollárt (nagyjából 1224 milliárd forintot) bukott a céggel 2015 óta, írta még korábban a Business Insider. Jin Sook és Do Won Chang ezért egyenként már nem is számítanak dollármilliárdosnak. 

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.