Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat

A Napi.hu megnézte, mennyire lenne könnyű dolguk a kistelepülésen élőknek, ha megvalósulna, amit a bankok szeretnének, és a nyugdíjakat kizárólag bankszámlára utalnák.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderül, hogy a bankok a kistelepüléseken alig üzemeltetnek ATM-eket, főleg Budapestre és a nagyobb vidéki városokra koncentrálnak. Az elmúlt időszakban bankfiókból is kevesebb lett: 2013-ban még 3244 bankfiók volt Magyarországon, idén azonban már csak 1981.

A lap megemlíti, hogy a banki ATM-ek mellett a postákon is fel tudnak venni készpénzt az ügyfelek, csakhogy míg tavaly év végén a postahivatalok száma meghaladta a 2400-at, október közepén 300-at bezártak közülük – jellemzően a kistelepüléseken lévő intézmények húzták le a rolót.

Azoknak az ügyfeleknek van különösen nehéz dolguk, akik olyan településen laknak, ahol nincs se ATM, se bankfiók, és a boltban sem fogadják el a bankkártyát. Ennek a jellemzően idősebb, és szerényebb anyagi helyzetű ügyfélkörnek jócskán megnehezítené a helyzetét, ha ezentúl bankszámláról kellene felvenni a nyugdíját.

Ahogyan arról korábban a hvg.hu is írt, a Takarékbank úgy próbálja enyhíteni a nehézségeket, hogy azokat a településeket, ahol korábban bezárták a fiókjaikat az ATM-mel együtt, 15 darab mobil bankfiókokkal látogatják, amelyekben ATM is van.

Hozzászólások lezárva.