Baj van a férfiak termékenységével

A férfiaknál az egyre kevesebb, és egyre gyengébb minőségű spermium, a nőknél pedig gyakran a korai petefészek-kimerülés, és a romló minőségű petesejtek miatt hiúsul meg a gyermekvállalás.

Dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint az 1930-as évek óta a férfiak átlagos spermiumszáma 40 évente feleződött, emiatt évtizedeken belül terméketlenné válhatnak.
A gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége fontos a fogamzás sikerében, de az évek múlása is sokat számít, mert az időközben bekövetkező betegségek károsan hathatnak a genitális szervekre is.

A szülővé válás átlagosan 5 évvel tolódott későbbre, sokan csak a harmincas éveik vége felé döntenek a gyermekvállalás mellett, de a probléma ennél jóval nagyobb. Hazánkban jelenleg 300.000 pár küzd meddőséggel, mintegy négyezernek sikerül csupán lombikbébi módszerrel fogamzást elérnie. A meddő párok 60%-nál a férfi megtermékenyítő képességével van baj.

Az 1930-as évek óta a férfiak átlagos spermiumszáma 40 évente feleződött, ami azt jelenti, hogy néhány évtizeden belül képtelenek lesznek a családalapításra, ha a trend folytatódik, akkor 2050-re juthatunk el idáig.

A gyermekvállalás nehézségeihez hozzátartozik az is, hogy először társat kell találnunk, ez ma nem is olyan egyszerű. Az emberek egyre kevesebb időt töltenek közösségekben, ritkábban lépnek egymással személyes kapcsolatba, ezáltal sokan hosszas keresés után sem találják meg a párjukat.

Fontos az egészséges életmód

A gyermekvállalás első lépése az egészséges életmód kialakítása, Három hónappal a tervezett fogamzás előtt hagyjuk abba a fogamzásgátló szedését, valamint a dohányzást, és az italfogyasztást.
Mindkét élvezeti szokás káros az apa és anya megtermékenyítő, és fogamzóképességére, sőt, a születendő baba egészségét is veszélyeztetik. Ezalatt a három hónap alatt a szervezetet vitaminokkal érdemes optimális állapotba hozni, javasolt a zöldség- és gyümölcs-gazdag étrend is. A szülők szervezetének egészsége meghatározó a leendő baba veleszületett betegségeinek visszaszorításában is.

Hozzászólások lezárva.