Babaváróhitel-körkép: milyen feltételekre számíthatnak, akik most adják be az igénylést?

Novemberben átlépte az 1000 milliárd forintot a folyósított babaváró hitelek összege, 2019. július és 2020. november között összesen 1043 milliárd forint került a fiatal házaspárokhoz ebben a formában. A babaváró hitelre a koronavírus-járvány nem volt kifejezetten hatással, ez az indulás óta folyósított összegeken is látszik.

 A kamatmentesség csábító, de érdemes több élethelyzettel is számolni

Egy gyermekvállalást ösztönző hitelnél nyilvánvalóan nem ez az elsődleges szempont, de a kamatmentesség mellett érdemes számolni azzal a forgatókönyvvel is, hogy nem alakul minden a tervek szerint, és a kamattámogatást elveszíti az igénylő. Ez megtörténhet akkor, ha a fiatal házaspárnak az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke, vagy ha az igénylők a futamidő alatt úgy döntenek, hogy elválnak. 

Ekkor lesz fontos szerepe a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamatnak, mely meghatározza, hogy milyen mértékű kamat terheli a már igénybe vett kamattámogatást, illetve a hátralévő tőketartozást – vagyis, hogy mennyivel kell többet visszafizetni az eredetileg tervezettnél. Az aktuális referenciaértéket az Államadósság Kezelő Központ teszi közzé havonta, és az mindig a következő hónaptól lesz aktuális. A januárban közzétett, így februártól érvényes érték 1,59 százalék.

A fenti érték alapján a rendelet szerint a kamattámogatás időszakában a kamat mértéke nem haladhatja meg február 1-jétől a 4,07 százalékot, a kamattámogatás elvesztése után pedig a 7,07 százalékot. Ha az igénylő párnak nem születik gyermeke a futamidő első öt évében, akkor az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás összege a Bank360.hu kalkulációi alapján 1,83 millió forint lesz, a havi törlesztőrészlet pedig akár 25 ezer forinttal is megemelkedhet a futamidő hátralévő részére, 45 ezer forintról körülbelül 70 ezer forintra.

Az alábbi diagram a referenciaérték változásának függvényében az első öt év után visszafizetendő kamattámogatás összegét mutatja meg – ebből is látszik, hogy az igénylés időpontja hogyan befolyásolja a kölcsön feltételeit.

A kamatmentesség elvesztésével már nem biztos, hogy megéri

“Ha az igénylő pár a teljes futamidő alatt ki tudja használni a kamatmentességet – ehhez egy gyermeknek kell megszületnie az igénylést követő 5 évben –, akkor a babaváró hitelnél nem találnak kedvezőbb hitelkonstrukciót” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Ebben az esetben ugyanis a tőketartozáson felül csak a kezességvállalás díját kell kifizetni, 20 év alatt mindössze 528 ezer forintot. Ha pedig az igényléstől számítva több gyermeket is vállalnak, akkor igénybe vehetik a gyermekvállalási támogatást: a második gyermek után a fennálló tartozás 30 százalékát vállalja át az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást.

A kamatmentesség elvesztése azonban jelentősen megváltoztatja az előnyös helyzetet, hiszen nemcsak a kamattámogatás egy összegben történő visszafizetése lehet megterhelő, hanem a futamidő hátralévő részére megnövekedett törlesztőrészlet megfizetése is.

Az esetleges hátrányok ellenére a kölcsön rendkívül népszerű a fiatal házaspárok körében. A másfél éve induló támogatás eredményeiből hosszú távú következtetéseket még korai lenne levonni, az azonban tény, hogy a születésszám a 2019-es adatokhoz képest közel 5 százalékkal nőtt 2020. január és szeptember között.

Hozzászólások lezárva.