Ázsiára helyezi át a fókuszt az HSBC

Ejtette hosszú távú profitcéljait az HSBC, egyben stratégiát is vált, az ázsiai ügyfelek vagyonkezelésére helyezve át a hangsúlyt.

Európa mérlegfőösszeg alapján legnagyobb pénzintézete, az HSBC a járvány miatt 34 százalékkal alacsonyabb nyereségről számolt be 2020-as üzleti évéről. Az adózott eredmény az előző évi 13,35 milliárd dollárról 8,78 milliárdra csökkent úgy, hogy Európa veszteséget, Ázsia viszont profitot termelt. Az elemzői konszenzus 8,33 milliárdos eredményt valószínűsített. A brit székhelyű óriásbank a külső körülményeket, nevezetesen az alacsony kamatkörnyezetet és a járvány súlyos pénzügyi mellékhatásait okolja gyengébb teljesítményéért.

A lenullázott kamatok kiszívják az erőt a bankrendszerből, szerencsére a globális tőkepiaci ralira még lehet építeni, s ez fogja a vagyonkezelési üzletágat felfuttatni. Egyúttal az eddigi 10-12 százalékos tőkearányos megtérülési mutatójukból (ROE) is engedtek, s középtávon beérnék az alsó határt közelítő szinttel. Ewen Stevenson pénzügyi igazgató szerint ha száz bázisponttal feljebb kúsznának a kamatok, az kapásból 3 százalékponttal növelhetné a megtérülési mutatójukat. Ez azonban nem a várható a közeljövőben.

Fotó: Willy Barton/Shutterstock.com

A befektetők bizalmának megőrzése viszont ma is aktuális, ennek érdekében 2019 októbere óta először fizet ismét osztalékot az HSBC, méghozzá 15 dollárcentet részvényenként. Lejárt ugyanis a Bank of England által 2020-ra elrendelt, a bankok tőkehelyzetének stabilizálását célzó osztalékfizetési moratórium.

Az HSBC hongkongi tőzsdeárfolyamában a hírre bekövetkezett 6 százalékos emelkedés inkább az osztalékrali előszele lehet, hiszen azt is bejelentették, hogy a 2022-es üzleti évtől a negyedévesről az évi egyszeri éves osztalékfizetésre térnek át, a kifizethető összeget padig a nyereség 40-55 százaléka közötti sávban határozzák meg, ami jóval a mai szint alatti arányt jelent.

A nyereség növelésének nem túl népszerű módszere a költségek csökkentése, az HSBC tavaly 11 ezer dolgozóját küldte el, s most újabb, nem számszerűsített elbocsátásokat hirdetett meg. Főként háttérirodai munkaköröket számolnak fel, emellett technológia és üzemeltetési kiadásaikat is visszavágják. Működésük fókuszát Észak-Amerikából és Európából az kiemelt profitcentrumuknak számító Ázsiába helyezik át, a Kína-Tajvan-Hongkong „háromszögre” koncentrálva. Itt hatmilliárd dollárt fektetnek be a követező öt évben. Franciaországi kiskereskedelmi leánybankjukra még nem találtak vevőt, de az amerikai hálózatuktól megválhatnak.

Hozzászólások lezárva.