Az USA megbünteti Egyiptomot, ha orosz harci gépeket vásárol

Az Egyesült Államok büntetéssel fenyegette meg Egyiptomot arra az esetre, ha harci gépeket vásárol Oroszországtól – jelentette csütörtökön a The Wall Street Journal című amerikai lap.

Az újság értesülése szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Mark Esper védelmi miniszter közös levelet küldött szerdán Kairóba, felszólítva az egyiptomi vezetést, hogy álljon el a Szu-35 típusú orosz harci gépek vásárlásáról aláírt szerződéstől.

“Az Oroszországgal kötött jelentősebb fegyverkereskedelmi megállapodások minimum bonyolultabbá teszik az ország védelmi és biztonsági együttműködését az Egyesült Államokkal” – írta Pompeo és Esper.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Hszinhua hírügynökség megjegyzi, hogy Washington korábban hasonlóképpen megfenyegetett egy másik regionális nagyhatalmat, Törökországot – amely ráadásul NATO-tag -, amiért Sz-400-as orosz rakétarendszereket vásárol, de ez a taktika nem volt sikeres. Az Egyesült Államok azzal akarja büntetni Ankarát, hogy kizárja az F-35-ös harci gépek programjából. Donald Trump amerikai és Recep tayyip Erdogan török elnök szerdán találkozott a washingtoni Fehér Házban, de ezt az ügyet nem oldották meg – jegyezte meg a Hszinhua.

Forrás: MTI/Hszinhua

Hozzászólások lezárva.