Az USA és Kína közötti feszültség vet árnyékot a tőzsdékre

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést az amerikai részvénypiacok, miután a beérkező, és a vártnál kedvezőbb makroadatok mellett a befektetők egy része továbbra is az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás megkötésében reménykedett. A piaci kommentárok szerint a hangulatot a Fed Bézs Könyve is javíthatta, amely szerint az elmúlt egy hónapban mérsékelten nőhetett az amerikai gazdaság, ez a kifejezés pedig picit optimistább hangulatot tükröz a jegybankárok által összegyűjtött információk alapján, mint egy hónapja. Végül mindhárom amerikai részvényindex új csúcson zárta a hét harmadik napját, a Dow 42 pontos emelkedést követően 0,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,7 százalékos erősödéssel zárta a szerdai kereskedést. Emellett érdemes kiemelni, hogy csütörtökön a Hálaadás ünnepe miatt zárva lesznek az amerikai tőzsdék, míg pénteken rövidített kereskedés lesz az Egyesült Államokban.

Eséssel zárta a szerdai kereskedést a BUX, a magyar tőzsde 182 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. Az OTP 0,1 százalékos emelkedés után 14 310 forinton zárt, a Mol 0,1 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 2 930 forinton vettek búcsút a hét harmadik napjától. A Richter 1,5 százalékos esés után 5 810 forinton zárt, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékos esést követően 439 forinton fejezte be a szerdai kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Az újabb amerikai részvénypiaci csúcsokat követően az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek csütörtökön, a piaci kommentárok szerint a hangulatra részben az nyomta rá bélyegét, hogy az amerikai elnök szerdán aláírta a hongkongi tüntetőket támogató törvényt, amit Kína az ország belügyeibe való súlyos beavatkozásnak minősített. A kifogásolt törvény előírja, hogy az amerikai kormányzat Hongkong helyzetét rendszeresen, évenként vizsgálja felül mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból, és megbízza az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási területen. A befektetők egy része alighanem attól tartott, hogy a feszültség árnyékot vethet az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaira. A Nikkei 0,1 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,6 százalékot esett. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a hét negyedik napja, a szingapúri tőzsde 0,4 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal került lejjebb. Az amerikai határidős részvényindexek lejjebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 22 pontos mínusza 0,2 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Csütörtökön a Hálaadás ünnepe miatt zárva lesznek az amerikai tőzsdék, a hét negyedik napján kevés piacmozgató makroadat lát majd napvilágot, a befektetők továbbra is az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos hírekre figyelhetnek majd.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH a harmadik negyedéves beruházási statisztikáit teszi közzé, az ÁKK pedig 12 hónapos kincstárjegy aukciót tart. Németországból a novemberi inflációs adatsor érkezik majd, míg az Egyesült Államokban a Hálaadás ünnepe miatt nem lesz kereskedés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.