Az uniós helyreállítási alap negyedét az egyetemekre költené a kormány

A magyarországi egyetemek egyértelműen nyertesei lesznek az unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően – idézte az MTI Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki pénteken, Kaposváron beszélt erről.

A miniszter szerint példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi az unió előző költségvetési időszakában érkezett a felsőoktatás és kutatás támogatására az unióból. A pénzt az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

Az egyetemekre szánt milliárdokról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt péntek reggeli szokásos rádióinterjújában.

Palkovics szerint a pénzből

  • 955 milliárdot költenek infrastruktúra- és eszközfejlesztésére,
  • 382 milliárdot az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra;
  • 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre.

Palkovics László szerint azt várják, hogy támogatás révén a felsőoktatás megfelelően látja el majd szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, néhány egyetem pedig bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.

Ennek a Magyarországról alkotott kedvező kép mellett abból a szempontból is van jelentősége, hogy a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek megjelenésének feltétele egy kívülről jól látható, jól működő felsőoktatás és innovációs ökoszisztéma – mondta.

Hozzászólások lezárva.