Az olaszok már bánják, hogy nem oltották be hamarabb az időseket

Az olaszországi magas halálozási arány miatt elsőbbséget adnak az idős emberek, az idősotthonokban élők, az egészségügyi dolgozók számára az oltakozásban, de a regionális hatóságok számos esetben a fiatalabb munkavállalókat is előreveszik – írja a The Wall Street Journal.

Hetente ezrek hunynak el, az olaszoknál az egyik legmagasabb jelenleg az egy főre jutó halálozási arány a nyugat-európai országok közül.

Az olasz kormány beismerte az oltások szervezésének lassúságát és hibáit.

Már bánják, hogy nem oltották be hamarabb az időseket.

Az Egyesült Királyságban a legidősebb korosztályok vakcinációja járult hozzá a halálesetetek számának drasztikus csökkenéséhez.

Ha a kezdetektől beoltottuk volna a 70 vagy 75 évnél idősebbeket, akkor elkerülhettük volna a sok halálesetet

– nyilatkozta Antonella Viola, a Padovai Egyetem virológusa.

Fotó: Shutterstock

A kormány márciusban változtatta meg oltási stratégiáját: halasztva a munkavállalók jogosultságát, előnyben részesítve az idősek beoltását.

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke elrendelte a korcsoportok szerinti oltást.

Matteo Villa, az olasz Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézetének elemzője szerint a vakcina eddig 4000 ember halálát akadályozta meg, de további 6000 személyt meg lehetett volna még menteni.

Olaszország jelenleg kezdi utolérni az uniós átlagot a 80 év felettiek beoltása terén, de a 70–79 éves korosztálynak mindössze a 17 százaléka szerzett védettséget.

A nélkülözhetetlennek minősített munkavállalók kategóriájában egyes régiók megkezdték a tanárok, az ügyvédek, a bírák, a rendvédelmi tisztviselők, egyes régiókban az újságírók oltását, de még a parkőrök is előrébb kerültek a sorban a bűnüldözés kategóriába sorolásuk miatt.

Olaszország egyes részein az ügyészek vizsgálatot indítottak az oltási prioritásokkal való esetleges visszaélések miatt.

Pattanásig feszültek az idegek az olasz fővárosban a lezárások miatt

Tüntetők és rendőrök feszültek egymásnak a kereskedők és vendéglátósok újabb tüntetésén Róma belvárosában.

Hozzászólások lezárva.