Az OGYÉI nem vizsgálta az AstraZeneca vakcináját az engedélyezése előtt

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a brit AstraZeneca vakcinájának hazai használatához szükséges ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt az alapján adta meg, hogy a jogszabályok szerint az Egyesült Királyságban jóváhagyott gyógyszerek Magyarországon is jóváhagyhatók – írja az OGYÉI a közleményében.

Az angol hatóságok megvizsgálták a készítményt, amelyet biztonságosnak és hatékonynak ítéltek, így nem volt szükség további vizsgálatra – írják. Azt is hozzátették, hogy az engedély kiadásának köszönhetően az Európai Unióban először Magyarország kezdheti el az Astra Zeneca vakcinájával az oltásokat. Az engedély hat hónapig érvényes és további hat hónappal meghosszabbítható.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a magyar hatóságok ideiglenes engedélyt adtak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyagának, valamint az orosz Szputnyik V vakcinának. Utóbbit az NNK még vizsgálja.

Utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter arról számolt be pénteken, hogy aláírták a szerződést az orosz féllel, három ütemben fog Magyarország vásárolni a Szputnyikból.

Hozzászólások lezárva.