Az MKOE szerint felesleges adminisztrációt okoz az egyszázalékos iparűzési adó

Felesleges adminisztrációt okoz az 1%-os iparűzési adó – írja sajtóközleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az MKOE még 2020 december végén kérte a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1%-os iparűzési adó bejelentgetési logikáját, ezért a következő javaslatot tette:

Ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük vagy a mérlegfőösszegük.

A megkeresést arra alapozták, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint csupán 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon.

A NAV várhatóan 2021. 02. 25-én (hétfőn) jelenteti meg a bejelentési nyomtatványt, ami visszafordíthatatlanul beindítja az adminisztrációs turbulenciát, súlyos terheket róva a könyvelőkre. Az 1%-os iparűzési adó érdekében a 2021. 03. 16-án esedékes adóelőleg csökkentésére beadott bejelentések éppen a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb vállalkozásoknál maradhatnak el, ami elfogadhatatlan.

A felesleges bürokrácia elkerülése érdekében kérik, hogy a 639/2020. kormányrendelet kerüljön módosításra.

Az MKOE Facebook-bejegyzésében a következőket írja:

Bár hivatalos válasz még nem érkezett, a Főpolgármesteri Hivatal már reagált és magától elkezdte a katások adóját megfelezni. Így a 2021.03.16-án esedékes iparűzési adó összegeként már csak 12.500 Forint került feltüntetésre a friss adófolyószámlákon (ez látszik a mellékelt képen).

Ebből egyenesen következik, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nem várja a katások bejelentését, ami máris százötvenezerrel kevesebb bejelentést jelent.

Az MKOE úgy értesült, hogy az önkormányzati adórendszert (ASP) üzemeltető Magyar Államkincstár szintén hasonló lépésre készül.

Most már csak a 639/2020. (XII. 22.) Kormány rendeletet kellene ehhez a kedvező fordulathoz hozzáigazítani…

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.