Az iráni elnök szerint az USA felajánlotta, hogy feloldja az összes Irán elleni szankciót

Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok felajánlotta, hogy feloldja az összes, Iránra kirótt szankciót, ha Teherán tárgyal vele – Haszan Róháni ezt pénteken közölte, amikor visszatért az ENSZ Közgyűlésről Teheránba.

Az elnök utalt arra, hogy a német kancellár, a brit miniszterelnök és a francia elnök is New Yorkban volt, és mindannyian sürgettek egy amerikai-iráni találkozót. Róháni szerint az ennek nyomán amerikai hivatalos személyiségekkel lezajlott megbeszélésen azt vitatták meg, hogy mely szankciók kerülhetnek feloldásra, mire amerikai részről azt a választ kapta, hogy az összes. “Teherán egyelőre még nem fogadta el az ajánlatot” – mondta a két ország közötti “mérgező légkörre” hivatkozva.

“Irán kész tárgyalni, de nem szankciók és nyomásgyakorlás atmoszférájában” – fogalmazott az iráni elnök, hozzátéve, hogy még ha tárgyalnak is az amerikaiakkal az úgynevezett 5+1-es keretben, senki sem tudja megjósolni, milyen eredményre jutnak.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal Róháni nyilatkozata után Twitter-üzenetben közölte: Teherán kérte, hogy tárgyalásokért cserébe oldja fel a szankciókat. “Irán azt akarta, hogy oldjam fel a szankciókat, hogy létrejöhessen egy találkozó. Természetesen nemet mondtam” – fogalmazott Trump.

Az iráni elnök csütörtökön New Yorkban az atomalku európai aláíróinak szemére vetette, hogy – mint fogalmazott – ígéretükkel szemben nem cselekedtek a megállapodás megmentése érdekében. Franciaország, Németország és Nagy-Britannia “azt ígérte nekünk, hogy képesek lesznek ellensúlyozni az amerikai szankciók hatását” és fenntartani az egyezményt. “Sajnos azonban amikor cselekvésről van szó, Európa bebizonyítja tehetetlenségét vagy hajlandóságának hiányát” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Hozzászólások lezárva.