Az európai zöldek az Európai Bíróság elé vinnék a vakcinaügyet

“Teljesen elfogadhatatlan, hogy nem ismerhetjük meg azokat a szerződéseket, amelyeket a brüsszeli bizottság a nagy gyógyszergyárakkal kötött a Covid 19 védőoltásról” – mondta Yannick Jadot, aki francia zöldek listavezetője volt a legutóbbi európai parlamenti választáson. Az EP-képviselő az Europe1 műsorának meghívottja volt a hétvégén.

Yannick Jadot szerint “kötelező érvényű” szerződéseket kellene kötnie az Európai Bizottságnak, amelyek nem teszik lehetővé a gyógyszergyáraknak, hogy annak adják el a vakcinát, aki többet fizet érte. A francia képviselő hangsúlyozta: nagyon jó, hogy az Európai Unió közös vakcinaprogramot fogadott el. “Különben mi franciák ott maradtunk volna a Sanofival!” A francia vezetés – élén Emmanuel Macron elnökkel – sokáig lobbizott a francia gyógyszergyár vakcinája mellett, de kénytelenek voltak belátni: végzetesen lemaradtak a vetélytársak mögött. A Sanofi ezért be is jelentette: átáll a Pfizer-Biontech vakcina gyártására, hogy enyhítse a hiányt az Európai Unióban.

Franciaországban mindenki tart attól, hogy a gyorsan terjedő brit vírusmutáns miatt újabb lezárásra lesz szükség. Az francia képviselő egyetért abban Macron elnökkel, hogy jó lenne elkerülni az újabb lezárást, mert az emberek már így is nehezen bírják a különböző korlátozásokat.

“Az Európai Bizottság alábecsülte a vakcina tömeggyártás problémáit.” Erről beszélt csütörtökön Ursula von der Leyen a brüsszeli Politicónak és néhány más médiának. Hangsúlyozta, hogy a tömeggyártás problémái a következő hónapokban sem csökkennek majd. “Korábban figyelmeztetnünk kellett volna a közvéleményt arra, hogy fennakadások lehetnek a vakcina tömeges előállítása során” – ismerte el a bizottság elnöke.

100 millió vakcina érkezik az Európai Unióba az év első három hónapjában, legalábbis a bizottság ennyire számít – közölte Ursula von der Leyen. Aki orvosként hozzátette: a vakcina 400 különböző komponensből állhat, ezért fennakadások a jövőben is lehetnek a Covid-19-védőoltás szállítmányok érkezésében.

Hozzászólások lezárva.