Az ételek és a cigaretta drágulása húzta 3 százalék fölé az inflációt

3,1 százalékos volt az infláció idén februárban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Ez tavaly szeptember óta a legnagyobb drágulás.

Az élelmiszerek átlagosan 3,4 százalékkal drágábbak, mint egy évvel korábban. Ez a szám azért csak ekkora, mert a húsok egy részénél nagy árcsökkenést mértek: a sertéshús 7,3, a baromfihús 0,6 százalékkal volt olcsóbb idén februárban, mint egy éve. A legtöbb más ételnél azonban jókora drágulást mértek. A cukor például 9,9, a méz 7,5, a liszt 7,1, a zöldségek és gyümölcsök átlagosan 5,8 százalékkal kerülnek többe, mint 2020 februárjában.

A rekorder pedig az étolaj, amely 25,1 százalékkal drágult egy év alatt.

Két számjegyű drágulást mértek a dohányáruknál is, ezek 16,5 százalékkal drágábbak, mint tavaly februárban. A füstölgés egy másik módja is látványosan megdrágult: az új személygépkocsik ára 12,1 százalékkal van a tavaly ilyenkori felett. Ezt részben az is magyarázza, hogy a módszertan változott, most már a hétszemélyes családi autó árának változása is beleszámít az inflációba.

A tartós fogyasztási cikkek 3,8, a szolgáltatások pedig 1,7 százalékkal drágábbak most, mint egy éve. A háztartási energia ára szinte változatlan, csak 0,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal magasabb lett.

Az egyetlen termékcsoport, amelynél áresést mértek, a ruházkodási cikkek – igaz, mostanában a járványhelyzet miatt jóval kevesebben vesznek ruhát, mint egy éve ilyenkor –, itt 1,6 százalékkal alacsonyabb az átlagár most.

A nyugdíjas-infláció minimálisan van az infláció felett, 3,2 százalékos lett februárban.

Így változik az infláció kiszámítása a járvány miatt

A KSH reagált arra, hogy a járvány és a válság a szokásosnál gyorsabban változtatta meg a fogyasztói szokásokat. Az éttermi étkezés és az üdülések árainak változása nem számít annyira nagy súllyal az infláció kiszámításakor, mint eddig, de ugyanígy a kulturális és a szabadidős szolgáltatásokat, valamint az üzemanyagokat is kisebb súllyal veszik figyelembe, mint eddig. Elektronikai cikkből, ételből és dohánytermékből viszont arányaiban jóval többet vesznek az emberek, mint a járvány előtt, így ezeknek az árváltozását nagyobb súllyal veszik számításba a statisztikusok.

Hozzászólások lezárva.