Az építőiparban megugrott az álláskeresések száma

Korábban már több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy vajon a lakásépítések és felújítási támogatások felpörgésével lesz-e elegendő szakmunkás az építkezéseken, illetve a kisebb szakipari munkákra. Úgy tűnik, hogy felgyorsultak az események: a Jófogás adatai azt mutatják, hogy a járvány második hulláma az építőiparral kapcsolatos munkákat viselte meg a legkevésbé.

„Január folyamán 27%-os növekedést regisztráltunk az építőipari kategóriában. Ez az egyetlen kategória, ami januárban még magasabb keresési számot is produkált, mint a második hullám előtt.

– emelte ki Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy mindez összhangban van a szektort érintő állami támogatáscsomagokkal és így a lakossági részről növekvő kereslettel is. Ezen túl még úgy látjuk, hogy Budapest és Pest megye mellett jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érhető el a legtöbb vonatkozó álláshirdetés” 

A Trenkwalder adatai alapján egyértelmű, hogy a pandémia leginkább a 18-30 éves korosztályt érintette és érinti, különösen a pályakezdőket és a junior beosztású munkavállalókat. Feltűnő még, hogy a legtöbben most Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keresnek állást.

„A különböző szektorokat összehasonlítva azonban az építőiparban sokkal hamarabb történt meg a visszarendeződés, és a vírus enyhülésével a szabad mozgás és a nemzetközi felszívóerő sem olyan mértékben tért vissza, ahogy azt sokan várták. Vagyis sok munkavállaló itthon maradt, és továbbra is ebben a szektorban szeretne dolgozni. Most csupán az a kérdés, hogy mekkora arányban és milyen feltételek mellett tudják őket foglalkoztatni a rohamléptékben szaporodó építőipari megrendeléseknek köszönhetően” – tette hozzá Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.