Az elmúlt húsz év egyikében sem haltak meg annyian Magyarországon, mint 2020-ban

Ebben az évezredben tavaly fordult elő először, hogy 140 ezernél több magyar veszítette életét. A statisztikai hivatal (KSH) péntek reggel közzétett adatai szerint a tavalyi 53. hétben már jóval alacsonyabb volt a halálozás, mint a második hullám négy öt héttel korábbi csúcsán, de így is több mint 3200-an veszítették életüket, ami nagyjából négyszázzal több az ilyenkor megszokottnál.

Az év egészében pedig 141 664 halálesetet rögzített a KSH, ami 1996 óta a legmagasabb érték.

Ez ráadásul még biztosan nem a végleges szám, hiszen a hivatal jellemzően még utólag is módosítja az adatokat. Ezen a héten például négyszázzal növelték a már korábban lejelentett számokat.

Az egész éves közel 142 ezres adat azonban nem összehasonlítható a korábbi évekkel, ezúttal ugyanis a KSH 53 hét adatait rögzítette, miközben az évek többségében csak 52 hétre van adat. A 2020-as szám azonban még akkor is a legmagasabb 2000 óta, ha ezt a hatást kiszűrjük, az elmúlt években megszokottnál pedig 7-12 ezerrel többen haltak meg.

A halálozás jelentős növekedése teljesen egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának a következménye. Korábban is írtunk már arról, hogy augusztus végéig kevesebb mint 85 ezer ember veszítette életét Magyarországon, ennél 2000 óta csak két évben, 2016-ban és 2014-ben volt alacsonyabb a szám. Azóta azonban több mint 53 ezren haltak meg, ami messze a legtöbb az elmúlt 50 évben, az ilyenkor megszokottnál pedig tízezerrel több*Ebben nincsenek benne az 53. heti adatok..

Az elmúlt ötven év tíz leghalálosabb hetéből négy volt az elmúlt két hónapban, még úgy is, hogy a korlátozó intézkedések december elejétől kezdve megállították a halálozás addig rendkívül meredek felfutását.

Adat halálozás járvány koronavírus Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.