Az egyik magánkórház már jelezte: ha nem lassul a járvány terjedése, 1-2 héten belül nem lesz szabad ágy

A magyar állam eddig semmit sem fizetett a Covid-ellátásban való részvételért a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy az intézmény havi elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

A Budai Egészségközpontban több mint 60 ágyon tudnak ellátni Covid-betegeket – mondta a Portfolio-nak az egészségközpont alapítója. Varga Péter Pál azzal kapcsolatban, hogy az országos kórházi főigazgató berendelheti a magánszolgáltatók dolgozóit és kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében, azt mondta, örül neki, ugyanis a részletszabályok rendelkeznek a kárpótlás és fizetés módjáról is. A magyar állam ugyanis eddig nem fizetett semmit a Covid-ellátásban való részvételért a szolgáltatónak, annak ellenére, hogy az intézmény havi elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Az egészségközpont a személyzetnek veszélyességi pótlékot fizet, hiszen a dolgozók közel 70 százaléka vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában, valamint tavaly szeptemberben központilag elvezényeltek az intézménytől 15 főt más járványkórházakba, akiknek a mai napig a Budai Egészségközpont rendezi a fizetését. Bár az állam juttatott védőfelszereléseket az intézménybe, azonban távolról sem megfelelő mennyiségben, amely fedezné a szükségletek folyamatos kielégítését. “Munkabérről, fizetésekről, gyógyszerről, védőeszközök beszélünk, vagyis a kórház fenntartásáról, amit jelenleg a társaság magánforrásai finanszíroznak” – mutatott rá Varga Péter Pál, aki azt is hozzátette, hogy kialakítottak egy nagyon komoly oltópontot a kórházban, azonban a kormány ezt nem használta ki. 

Elmondta azt is, hogy az intézmény ágyainak kihasználtsága párhuzamosan futott fel az országos járványhelyzet romlásával, naponta több beteget vesznek fel a Covid-osztályra, mint amennyit elbocsátanak.Ha ez ilyen ütemben megy tovább, akkor 1-2 héten belül biztosan megtelik a kórház – vetítette előre.

Hozzászólások lezárva.