Az AstraZeneca cáfolja, hogy lemondta volna a mai brüsszeli tárgyalást

Cáfolja az AstraZeneca gyógyszercég a Politico című lapban megjelent azon értesülést, hogy lemondták volna az Európai Bizottság képviselőivel ma estére tervezett megbeszélését.

Ahogy azt a HVG360 megírta, az AstraZeneca vakcinájából Brüsszel tavaly 400 millió dózist rendelt, ez 200 millió ember beoltására elegendő. A tervek szerint a Nagy-Britanniában már alkalmazott brit vakcina pénteken kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását, majd – valószínűleg még aznap – az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyét. Csakhogy az AstraZeneca időközben jelezte: az első negyedévre vállalt 80 millió adag helyett csak 31 millió adagot tud leszállítani az EU-nak, amiből hatalmas botrány tört ki.

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Kész tények elé állította Európát az egyik gyógyszercég azzal, hogy az eredetileg vállaltnál csak sokkal kevesebbet tud szállítani az első negyedévben. Az EU megoldást keres, burkoltan fenyegetőzik, miközben a magyar kormány uniós szövetségesként Brüsszel ellen hangol.

A késedelem ügyében az Európai Bizottság jelenlegi is keresi az eszközöket, szerződésszegéssel és perrel fenyegetve, első körben azonban szeretne válaszokat kapni arra, mi történik. Mivel a gyógyszergyár eddigi válaszai nem voltak kielégítőek, az AstraZeneca képviselője a tervek szerint ismét tárgyalóasztalhoz ült volna az uniós irányítóbizottsággal. Erről szivárgott ki előbb az a hír, hogy a cég lemondta a tárgyalást, majd nem sokkal ezután – és cikkünk megjelenését követően – érkezett az AstraZeneca cáfolata. Azt írták:
“Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan.”

Ebből is látszik azonban, milyen felfokozott hangulat alakult ki Európában a vakcinaszállítások körül. A robbanásközeli hangulatot tovább fűtötte az AstraZeneca vezérigazgatójának interjúja kedd este, melyet az olasz La Repubblica című lapnak adott. Ebben Pascal Soriot tagadta a brüsszeli vádakat és azt állította, hogy

cégének egyáltalán nincs szerződéses kötelezettsége a 400 millió dózis leszállítására, hanem csak arra tettek ígéretet, hogy „legjobb erőfeszítésük szerint” mindent megtesznek, hogy ellássák az Európai Unió tagállamait a megrendelt mennyiséggel.

„Megteszünk mindent, de nem tudjuk garantálni, hogy sikerrel járunk” – mondta Soriot, aki azt ugyanakkor elismerte, hogy egy „kicsit késésben vannak”.

A vezérigazgató ennek nem tulajdonítana nagy jelentőséget, és szerinte az EU vezetői a stressz és a pánik miatt hoznak rossz döntéseket, hiszen a kormányok nagy nyomás alatt vannak. Soriot nemmel felelt arra a kérdésre is, hogy tudnának-e hirtelen több vakcinát gyártani az uniós tagállamoknak. Szerinte mivel az Egyesült Királyság három hónappal előbb kötötte meg velük a szerződést (ennek egyik oka, hogy az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósaival közösen fejlesztik), a brit gyár háromszor annyit termel belőle jelenleg, mint a többi – vagyis azok, melyek az uniós tagállamokat látják el.

Soriot határozottan tagadta viszont, hogy az uniónak szánt adagokat több pénzért eladták volna más országoknak.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy amint megkapják az EMA engedélyét, már a következő néhány napban azonnal legalább 3 millió adagot szállítanak majd Európába, majd egy újabb adagot a következő héten, majd még egyet február harmadik vagy negyedik hetében. A céljuk az, hogy februárban 17 millió dózist szállítanak az EU-ba, becslései szerint ez Németországnak 3 millió adagot, Olaszországnak 2 és felet és Spanyolországnak 2 milliót jelentene.

Az AstraZeneca oltóanyagából Magyarország is lekötött több millió adagot, de a fentiek alapján kérdéses, hogy mennyit kapunk belőle februárban. Ha a vezérigazgató interjújából indulunk ki (aki a 83 milliós Németországnak körülbelül 3 millió adagot ígért februárra), akkor lakosságarányosan ide 350 000 dózis érkezhet a következő hónapban, de ez természetesen nem hivatalos szám.

Érdekesség, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már a múlt héten megadta az ideiglenes engedélyt az AstraZeneca vakcinájának, de ennek sok értelme nincs, hiszen a közös vakcinabeszerzés miatt az EMA engedélye előtt nem szállíthatnak belőle Magyarországra.

Hozzászólások lezárva.