Automatizált gyártósoron állítana elő üzemanyagcellákat a Fraunhofer

Az Európai Bizottság hidrogén stratégiája azt irányozza elő, hogy évente 40 gigawattnyi elektrolitot gyártsanak a kontinensen. Ez a Fraunhofer szerint elegendő egy hidrogén üzemanyagcellákon alapuló jövőhöz, ám jelenleg Európában nincs olyan és annyi gyártó, aki ki tudná elégíteni ezt a keresletet.

Christoph Baum, a Fraunhofer termelésért felelős ügyvezetője szerint folyamatosan működő gyártósorokra van szükség ekkora kereslet kielégítéséhez, olyanokra, amik néhány másodperc alatt összeszerelnek egy cellát.

Azonban egy üzemanyagcella belsejében apró bipoláris lemezek találhatóak, melyek előállítása csak nagyon óvatos, aprólékos munkával lehetséges. Ilyen lemezekből ugyanakkor több százezerre lesz szükség, ha a hidrogén alapú közlekedés nagyobb teret kap.

Pilotprojekt már létezik

A Fraunhofer csapata már kidolgozott egy olyan megoldást, ahol speciális pick-and-place eszközökkel a gyártósoron a megfelelő időben kerülnek a helyükre a megfelelő alkatrészek. Ezt a pilotprojektet az online formában megrendezésre kerülő Hannover Messe kiállításon április közepén be is mutatja a cég.

Baum szerint Európában megvannak a megfelelő szakemberek a magas minőséget képviselő üzemanyagcellák gyártásához, de egyelőre hiányoznak az olyan létesítmények hozzá, amikkel a Toyota vagy a Hyundai már rendelkezik – írja az electrive.com.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.