Autó: Hivatalos: itt a teljesen új Skoda Fabia | hvg.hu – hvg.hu

A Polo és az Ibiza cseh testvérmodellje nagyobb, fejlettebb és takarékosabb lett az elődjénél.

A Skoda 1999-ben mutatta be az első Fabiát, melyből aztán 2007-ben jött ki a második generáció, amit 2014-ben követett az aktuális harmadik generáció, és most itt az elsőtől az utolsó csavarig teljesen új negyedik nekifutás.

A Fabia most tért át a VW Polo és a Seat Ibiza által már évek óta használt új és nagyobb platformra. Az elődjénél 11,1 centiméterrel hosszabb és 4,8 centiméterrel szélesebb modell tengelytávja 9,4 centiméterrel nőtt, ami minden korábbinál tágasabb utastérrel kecsegtet. Érdekesség, hogy az új Fabia tengelytávja 5,2 centiméterrel nagyobb az első generációs Octaviáénál.

A 0,32-ről 0,28-ra javult légellenállású, 14-18 colos kerekeken gördülő Fabia két új fényezést (Orange Sunset, Graphite Grey) kapott és opcionálisan akár kéttónusú fényezéssel is rendelhető.

A fűthető kormány mögött egy 10,25 colos opcionális digitális műszeregység található, a műszerfal közepén lévő érintőkijelző kiviteltől függően 6,5-9,2 colos képátlójú. Említést érdemel továbbá a LED-fényszóró, a kétzónás klíma, a 9 légzsák, illetve a nem kevesebb, mint 43 praktikus, a mindennapos használatot könnyítő részletmegoldás.

A csomagtartó 50 literrel nagyobb lett és most már 380 literes, ami a 8-as Golf szintje. Az ülések lehajtásával 1190 literesre bővíthető a csomagtér.

Az 1 literes 3 hengeres benzinmotor szívóváltozata 65 és 80 lóerős kivitelben érhető el és ötfokozatú kéziváltó található mellette, csakúgy, mint a 95 lóerős turbós alapváltozat esetében. A 110 lóerős turbós kivitelt hatfokozatú kézi-, illetve hétfokozatú DSG automata váltóval szerelik.

A csúcsot az 1,5 literes 4 hengeres benzines egység jelenti, melynek 150 lóerős teljesítménye DSG-váltón keresztül érkezik meg az első kerekekre. Hibrid hajtás és dízelmotor nincs a kínálatban. Az extrafelszerelésként kínált 50 literes üzemanyagtartály a WLTP-ciklus szerint 900 kilométer fölé növelheti a hatótávot, az alapáras tank 40 literes.

Az egyelőre ismeretlen árú ötajtós új Skoda Fabia forgalmazása szeptemberben kezdődik meg, a kombi várhatóan csak 2023-ban érkezik majd meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.