Átrajzolta a vásárlási szokásokat a 19 órás boltzár

Az online kasszaadatok alapján decemberben 2,4 százalékkal csökkent a hagyományos boltok bevétele.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Erősebbek lettek a hétvégék

A LocSight karácsonyi bevásárlás oldalán figyelemmel lehetett kísérni az ország legnagyobb településein, hogy a agyobb bevásárlóközpontban, szakáruházban miként alakult decemberben a vásárlók látogatószáma. (Tehát nem a vásárlások értékét, hanem csak azt mérték, hogy a nap melyik időszakában hányan keresték fel a vásárlási helyet.)

Elmaradt a plázaláz

A koronavírus-járvánnyal megváltozott az emberek hétköznapi rutinja és ez hatott a karácsonyi vásárlásokra is. Részletek >>>

Nem változott az, hogy a péntek délután szinte kivétel nélkül erős látogatottságú időszaka volt a boltoknak (a járvány előtt is a péntek volt a legerősebb napja a boltos világnak, több felmérés szerint is). Megfigyelhető volt ugyanakkor a szombat és a vasárnap felerősödése is – írja a Blokkk.com. A szakportál összegzése szerint ebben a 19 órás zárás mellett nyilván szerepet játszott egyik oldalról, mellette az arany-ezüst bronz hétvégék hagyománya, és valamennyire a karácsonyi vásárok elmaradása is. A szombati napokon elsősorban a 11-től 17 óráig terjedő időszak boltlátogatottsági mérlege számos esetben elérte, vagy erősen megközelítette a legzsúfoltabb péntek délutáni, esti órákat.

Vasárnap azért ritkábban, de akadtak olyan órák, amikor ugyancsak a legzsúfoltabb időszakok jellemezték a boltok látogatottságát. A színárnyalatok (a sötét árnyalatok mutatták a legzsúfoltabb órákat) összességében világosabbak voltak ugyan a szombatinál, de nem mutattak rosszabb képet egy-egy hétköznapinál. (Egy-egy áruháznál persze akadtak eltérések.)

Az Alle forgalma (Forrás: www.locsight.app)

Az Alle forgalma (Forrás: www.locsight.app)

A teljes decemberi hónapot nézve 2,4 százalékkal csökkent a hagyományos boltok bevétele, az online kasszaadatok alapján. Ez alig tér el a december 1-25 között jelzett 2,7 százalékos csökkenéstől. A drágulást és a webáruházak becsült forgalmát hozzátéve ehhez a folyóáras adathoz mennyiségben (volumenben) decemberben 1,5 százalék körüli mértékben csökkenhettek a boltos vásárlások.

Hozzászólások lezárva.