Átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot

A miniszter elmondta, a gazdasági növekedésben nagy szerepe van a high-tech beruházási környezetnek. A vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenysége folyamatosan növekszik: 2017-ben a GDP 1,33 százalékát, míg 2018-ban 1,5 százalékát fordították ilyen célra, és jó esély van arra, hogy 2020-ban ez az arány eléri az 1,8 százalékot.

A kormány a 2020-as költségvetésben 165 milliárd forintot szán kutatásfejlesztésre és innovációra, ez 25 százalékkal haladja meg az idei összeget. A kutatási eredményességet emellett új pályázati, támogatási rendszerrel is ösztönzi.

Az egyetemekre is számítanak

A Smart Field fejlesztési projekt keretében 135 fős kutatási és technológiai központ valósult meg. A ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ inkubációs központként működik, amely helyet ad a képzésnek, az egyetemek és a vállalatok együttműködésének. A kormány, a város és a helyi üzleti szféra közösen teremti meg a lehetőséget arra, hogy az ország az autonóm járművek közép-európai központjává váljon.

Tudásbázist építenek

Molnár Gábor, a beruházó Z-One Park ügyvezetője hozzátette, hogy a kutatási központ a zalaegerszegi járműipari tesztpálya tudásbázisa lesz, amely hozzájárul a térség műszaki és technológiai fejlesztéseihez. Az avatási ünnepségen Péter Ágota, a Flex magyarországi alelnöke és Háry András, a Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője a kutatásfejlesztési projektek kezdeményezéséről, a térség ipari és fejlesztési kapacitásának erősítéséről, valamint a helyi műszaki képzések segítéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.