Átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot – ez történt a 38. héten

Erős, a jövő kihívásira felkészült vállalatot ad át utódjának Achim Heinfling, ezt az Audi Hungaria igazgatósági elnöke az Audi Q3 Sportback élménynapján mondtaA márkakereskedésekbe várhatóan novembertől kapható autóba kerülő mindkét motor Győrben készül, így kijelenthető, hogy egy ízig-vérig magyar termékről van szó.

Avatók és átadások a múlt hétről

Pénteken ünnepélyes keretek között adták át a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot. A várakozások szerint a járműipari tesztpálya és a környezetében épült központ hosszú távon meghatározó szereplővé teszi Magyarországot a járműipari fejlesztések területén.

Bővült a japán Denso autóalkatrész-gyártó Székesfehérváron, a cég egy 18,5 milliárd forintos beruházást hajtott végre. Átadta logisztikai központját, ahol a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, valamint félkész- és késztermékeket raktároz majd.

Átadta a közel kétmilliárd forintos beruházással megépült új gyártó- és raktárcsarnokát a pécsi Honsa Kft., valamint a tömegközlekedési eszközöket gyártó Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. is a héten tartotta Nyíregyházán a 3,4 milliárd forint értékű beruházásának bokrétaünnepségét.  

Német mezőgépgyártó költözött a debreceni ipari parkba. Az Amazonen-Werke Kft. beruházása 400 millió forintba került, a vállalat direkt értékesítést folytat a mezőgazdasági gépek területén.

Fejlesztések sora itthon

Szériaérett mérlegelő rendszerét, az AGRO Hub-ot mutatja be a BPW-Hungária Kft. az Agritechnica kiállításon, melynek három-négy olyan felhasználási területe lehet, ahol jelentős piaci pozíciókat érhet el a vállalat. A BPW hazai vezetőivel készítettünk interjút. Repülőgépszárnyak fejlesztésében vesz részt a SZTAKI, modernebb és hatékonyabb repülőgépszárnyak kutatásában és fejlesztésében működik közre, az uniós projektben a tesztek során keletkezett adatokat kezeli és dolgozza fel. Fejleszt a Stadler szolnoki forgóvázüzeme is, a több mint 3 milliárd forintos beruházással megháromszorozza kapacitását. 

A hazai thyssenkrupp folyamatosan bővül, a budapesti kompetenciaközpont mellett négy már működő és egy Pécsett épülő, Ipar 4.0 módszereket alkalmazó gyárba keresnek kollégákat. Az új munkatársak háromnegyedét ismerősi ajánlások révén találja meg a vállalat – nyilatkozta  – mondta Tagai Dóra, a cég HR-vezetője. A Magyarmet Finomöntöde Kft. partnerei elvárják, hogy a vállalat a legmagasabb minőségű termékeket állítson elő, vevői inkább idő-, mint költségérzékenyek, ha fejlesztésről van szó – mondta Budai Gergely, a Magyarmet stratégiai igazgatója.

Terjeszkedés külföldön

Erősíti pozícióját a lítiumion-technológiában a Jungheinrich. A vállalat akvizíciókba kezdett, hogy Európa legnagyobb – akkumulátorokat és töltőberendezéseket – gyártó központját hozza létre az intralogisztika területén.

Bizonytalanság a külföldi gyártóknál

48 ezer szakszervezeti tag kezdte meg a munkabeszüntetését a General Motors 33 tengerentúli gyárában és 22 raktárában. A dolgozók elégedetlenek voltak a vállalat által javasolt béremeléssel és a 7 milliárd dolláros jövőbeni beruházási tervekkel, ami a menedzsment szerint több száz munkahelyet teremt majd. A munkabeszüntetés több százmillió dollár kárt okozhat a vállalatnak, hiszen a cég árfolyama már a hét elején közel 6 százalékot esett.  Óriási leépítésre készülhet a BMW, a német Manager magazin információi szerint a vállalat 5-6 ezer alkalmazottjától válna meg 2022-ig Németországban.

Váltakozó gazdasági hangulat

Augusztusban ismét visszaesett a termelői árak növekedése. Az autóeladásokat tekintve, csökkenő tendencia jellemzi az Európai Uniót, az orosz autógyártás is visszaesett augusztusban, a francia autógyártás hanyatlását pedig már 2020-ra prognosztizálják. A fekete felhők a cseh és a román piacot még nem érték el, sőt, itt ismét rekordszinten áll az autógyártás. 

K+F és oktatástámogatás

Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: újabb öt évre meghosszabbították keretszerződésüket. Nem csak a Siemens támogatja a hazai oktatást: öt új általános iskolában indul robotika szakkör a Knorr-Bremse segítségével.

Huszonötezer informatikus kellene még, ezért az idei tanévben tizennyolc egyetemen indították el a Programozd a Jövőd! programot. Jövőre 25 százalékkal emelik a kutatási és a fejlesztési tevékenység állami támogatását az innovációs és technológiai miniszter bejelentése szerint.

Érdekességképp

Az autógyártók rengeteg internetet igénylő kiegészítővel pakolják tele új modelljeiket, ebből kifolyólag az autók közvetlen internetre kapcsolása megemeli a hackelés kockázatát. Feltérképeztük, hogy mennyire hackelhetők meg az összekapcsolt autók?

A KLM a Thalys nagysebességű vonatával helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi járatainak egyikét.

Kép forrása: zalazone.hu

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.