Áprilisban is jár a kedvezmény a katásoknak

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – hívja fel a figyelmet Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A kéthavi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát, például a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-áig – ecsetelte Tállai.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként.

A mentesség igénybevétele is egyszerű, az automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie. Az adóhivatal dolgozik helyette. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, vagyis a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel – mondta.

Az államtitkár kiemelte: a márciusra és áprilisra járó adómentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem. Az adómentesség nem érinti a katások jogosultságait sem, ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, és a kéthónapos időszak a nyugdíjba is beleszámít.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.