Angliában épül fel a világ első városi légikikötője

Az angol nevén Urban Air Port Air-One légikikötő koncepciója nemrég nyerte meg a brit kormány „Jövő repülése” kihívását, mely során elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes (Vertical Take-Off and Landing – VTOL) légitaxik és teherszállító repülők fogadására alkalmas infrastruktúrát kellett tervezni.

A nyertes koncepciót benyújtó Urban Air Port (Városi Repülőtér) vállalatot ezenfelül a Hyundai Motor Csoport légi mobilitási divíziója az elsődleges infrastruktúra-tervező partnerének választotta. A koreai cég saját elektromos VTOL repülő fejlesztését tervezi, aminek kereskedelmi forgalomba állítását 2028-ra tűzte ki.

Az Urban Air Port leszállópályájának mérete hatvan százalékkal kisebb, mint a helikopterek által ma használtak. A cég ígérete szerint mindössze néhány nap alatt felállítható, klímasemlegesen üzemeltethető és képes hálózati áramellátás nélkül működni – írja az Autocar.

Fotó: Urban Air Port

A következő öt év során világszerte kétszáz leszállópálya építése szerepel a tervekben. A NASA számításai szerint rövid távon a városi légi mobilitás csak az Egyesült Államokat tekintve 514 milliárd dolláros iparággá fog fejlődni, ugyanakkor a városi légi járművek forgalomba helyezéséhez elkerülhetetlen lesz bizonyos jogi akadályok leküzdése.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.