Amíg a nyugat a vírussal harcol, Kína bejelentette hogy még 2020-ban is nőtt a gazdasága

Ahogy a világ nyugati fele újabb lezárásokkal és megszorításokkal küzd és a vírus sem csillapodik, a kínai gazdaság tovább virágzik, miután sikerült a fertőzést jelentősen lelassítani. 

2,3 százalékkal nőtt a kínai gazdaság 2020-ban – jelentette be a kínai statisztikai hivatal hétfőn, amelyről a The New York Times számolt be. Összehasonlításképp: a japán, az amerikai és a legjelentősebb európai gazdaságok várhatóan gazdasági mélyrepülésről fognak beszámolni.

Egy évvel ezelőtt, amikor Vuhant térdre kényszerítette a vírus még lehetetlennek tűnt, hogy Kína így talpra álljon. Az utazási korlátozások és az üzleti élet leállása miatt 6,8 százalékot zuhant a termelés január és március között 2019-hez képest.

Azóta azonban fokozatos növekedésnek indult,

az év utolsó három hónapjában már 6,5 százalékos bővülésről adtak hírt 2019 azonos időszakához képest.

A fejlődés azonban egyenetlen az országon belül: a kínai gyárak kapacitásuk határán próbálják teljesíteni az exportigényt, és az építőipar és textilipar is teljes gázon pörög. Ezek a kiugró szektorok exportban és gyártásban 2021-re is képesek növekedésben tartani a gazdaságot.

Bár a kínai nagy kép ellenállónak bizonyul, közelebb lépve megvannak a maga gyenge pontjai. A gyáraknak folyamatosan szüksége van a munkásokra, a friss diplomás pályakezdők azonban sokkal nehezebb helyezkednek el. A szolgáltató szektor a belső tartományokban küszködik, míg az elektronikai cikkek nemzetközi forgalmazói továbbra sem kapták vissza piacaikat.

A vírus mederben tartása kulcsfontosságú volt a gazdasági sikerekhez:

széleskörű teszteléssel és gyors kontaktkutatással sikerült megállítaniuk a fertőzés országos terjedését. Ma egy nap körülbelül százötven esetet jelentenek, ugyanez a szám az USA-ban kétszázezer fölött van.

Fotó: Solomon Hsu // Unsplash

Hozzászólások lezárva.