Amerika alkut ajánlott, de Irán aligha fog kérni belőle

Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Ned Price újságírók előtt hozzátette, hogy az Egyesült Államok egészen biztosan nem készül egyoldalú gesztusokra Irán felé a bécsi egyeztetéseken, valamint leszögezte: egyelőre nem számítanak közvetlen tárgyalásokra Teheránnal.

A Fehér Ház már korábban bejelentette, hogy delegációt küld a keddi megbeszélésekre, ám az Egyesült Államok képviselői nem ugyanabban a helyiségben tartózkodnak majd, mint az atomalkut aláíró többi országé.

Irán, valamint hat nagyhatalom, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország 2015-ben Bécsben írt alá szerződést, amelyben Teherán vállalta atomprogramja korlátozását a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók fokozatos feloldása ellenében. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.

A demokrata párti Joe Biden amerikai elnökké választásával felmerült a remény, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz, ám mindezidáig egyik fél sem volt hajlandó megtenni az első lépést.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján ismét hangsúlyozta: a síita állam csak akkor tér vissza az atomalkuban foglaltakhoz, ha Washington az összes, Irán ellen hozott szankciót feloldja.

Címlapkép forrása: Iranian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.