AmCham: így lehetne növelni a magyar vállalkozások versenyképességét

Hetven javaslatban összegezte az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary), hogy a következő években miként lehetne növelni az ország és a magyar cégek versenyképességét.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

(Fotó: Pixabay)

(Fotó: Pixabay)

A digitalizáció és innováció, a humán tőke fejlesztése és az üzleti környezet számottevő javítása áll a középpontban abban a tervben, amit a közelmúltban fogadott el az AmCham. Ennek részleteit most hozta nyilvánosságra Stratégiai Munkaterv néven a háromszáz tagvállalatot és azok több mint kétszázezer munkavállalóját számláló szervezet. A terv iránymutatóként szolgál a 2021- 2025-ös időszakban a szervezetnek és nyilvánvalóan a kormány számára is megszívlelendő.

Az anyagban közölt kiegészítő ábrák és grafikonok jól alátámasztják, hogy milyen jelentős Magyarország lemaradása egyebek mellett a digitalizációs és innovációs kiadásokban vagy az oktatásban.

A Stratégiai Munkaterv azokat a kulcsterületeket mutatja be, amelyeken a kamara szakértői szerint jelentős változásokat lehet és kell elérni Magyarország versenyképességének javításához. A munkatervben megfogalmazott irányvonalak, javaslatok a kamara tagjainak szakmai anyagain, valamint a gazdasági trendeket és a koronavírus-járvány gazdaságai hatásait elemző kutatásokon alapul.

A 70 javaslatot tartalmaz a fenti három területen, amelyek a fellendülést és növekedést, valamint a fenntarthatóbb és versenyképesebb magyar gazdaság megteremtését szolgálják.

„Azokat a hazánkban működő amerikai és nemzetközi vállalatokat, illetve magyar cégeket képviseljük, akik gazdaságunk motorjai. Azért dolgozunk, hogy további befektetéseket indíthassanak, növekedhessenek, több embert foglalkoztathassanak és sikeresek lehessenek. Hiszünk abban, hogy Magyarország erősebb lehet a világjárvány után, a gazdaság újraindításában pedig kulcsszerepet játszanak a piaci szereplők” – mondta Szabó Zoltán, az AmCham elnöke.

A Kamara elkötelezett amellett, hogy az üzleti élet egyéb szereplőivel és a kormány döntéshozóival együttműködve jelentős változásokat érjen el a főbb területeken, amelyek kritikus fontosságúak az ország versenyképességének megerősítése és javítása érdekében. Az alábbi grafikonról – ezt is betették a terv alátámasztására – éppen azt lehet kiolvasni, hogy Magyarország hátul kullog a különféle rugalmas foglalkoztatási formák terén, különösen a részmunkaidős megoldásoknál.

Hozzászólások lezárva.