Alaposan megnövelheti az új lakások árát egy friss szabályozás

Az újonnan felhúzott lakóparkok esetében egy helyett másfél parkolóhelyet kell kialakítani lakásonként.

Módosították az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) azon pontját, amely kimondja, hogy egy új építésű lakópark esetében lakásonként mennyi parkolóhelyet köteles a beruházó építeni.

A Portfolio azt írja, hogy az eddig kötelező 1 darab gépkocsibeálló helyett 2021 elejétől már 1,5 beállót kell kiépíteni minden új lakás után, ami alaposan megdobhatja az új lakások árait. Az előírás a már folyamatban lévő, valamint a jövőbeli helyi építési szabályzatok alkotása és módosítása esetén is irányadó lesz.

A portál szerint egy új lakóparknál átlagosan 5 millió forintért lehet beállót venni, amit a fejlesztő autóra lebontva 8-9 millió forintért tud megépíteni. A lakásárak lekövetik a költségeket is, így a sor végén a vásárlók által fizetett négyzetméterár lesz magasabb. Vagy nem építik bele az árba, de a beálló “kötelezően megvásárolandó” lesz.

Egy iparági szereplő a Portfoliónak elmondta, hogy a parkolók fejlesztése jelenleg is mintegy 3,5 millió forint veszteséget jelent darabonként.

A portál egy korábbi kerületi főépítésszel beszélgetve megtudta, hogy az új szabályozás nem vonatkozik a kiemelt kormányzati státusszal rendelkező projektekre, ezek ugyanis egyéni elbírálásban részesülnek. Ezért valósulhat meg a belvárosban például olyan hotelfejlesztés, amihez egy darab parkolót sem kell kiépíteni.

Hozzászólások lezárva.