Alacsony bázisról emelkedtek nagyot az európai autóeladások

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) közölte, hogy éves összevetésben októberben 8,7 százalékkal, 1 177 746-ra emelkedett az eladott új autók száma az EU-ban. Októberben még soha ennyi új autót nem értékesítettek az EU-ban 2009 óta, amióta gyűjtik az adatokat.

A Volkswagené a legnagyobb plusz

Az európai autóértékesítések a tavalyi meglehetősen alacsony bázisról emelkedtek látványosan. Tavaly ősszel a frissen bevezetett WLTP szabványok okoztak kihívást az autógyártóknak – hívta fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt. hírlevelében. A legnagyobb növekedést a Volkswagen csoport tudta felmutatni, eladásai közel 31 százalékkal nőttek a 28 EU tagországban, összhangban azzal, hogy a Volkswagen csoport volt tavaly az egyik leginkább érintett autógyártó az új szabályok bevezetésénél. A BMW csoport 2,5 százalékkal, a Fiat csoport 2,7 százalékkal növelte értékesítéseit, a Daimler eladásai pedig stagnáltak.

Kiugró német plusz

Októberben a Németországban értékesített új autók száma 12,7 százalékkal, Franciaországban 8,7 százalékkal, Olaszországban 6,7 százalékkal, Spanyolországban pedig 6,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor Nagy-Britanniában 6,7 százalékkal csökkent.

Közelítenek a 13 millióhoz

Az EU tagországaiban 2019 első tíz hónapjában 12 946 921 új gépkocsit helyeztek üzembe, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában.

Ezen az időtávon Németország kivételével, ahol 3,4 százalék növekedést jegyeztek fel, az összes többi vezető európai piacon csökkent az új autók regisztrációja: Franciaországban 0,3 százalékkal, Olaszországban 0,8 százalékkal, Spanyolországban 6,3 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 2,9 százalékkal a tavalyi első tíz hónappal összevetve.

Magyarországi adatok

Az ACEA nyilvántartása szerint Magyarországon októberben tavaly októberhez képest 14 százalékkal, 12 451-re nőtt a forgalomba állított új autók száma. Az idei első tíz hónapban Magyarországon 127 549 új autót regisztráltak, ami 10,4 százalékos növekedés.

Nyitókép: instagram.com/volkswagen/

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.