Aki Budán él, tényleg gazdagabb a pestieknél

Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos, havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek,

Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset

– közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Budapesten havi nettó 260 ezer forint, a megyei jogú városokban 214 ezer forint volt a kereset, míg a többi városban 186 ezer forint, a községekben pedig 161 ezer forint. A legmagasabb érték Telkiben volt, ahol átlagosan 390 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, míg a legalacsonyabb Csenyétén, havi 31 ezer forint.

Második és harmadik helyen állt a XII. és a II. Kerület, 383 ezer és 376 ezer forinttal.

A fővároson belül a budaiak átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél.

A nyugat- és a közép-dunántúli régióban átlag felett kerestek a munkavállalók, míg a Dél-Dunántúlon és az északkeleti megyékben jóval az átlag országos alatti a kereset.

A megyék között a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 223 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születettek még Fejér (220 ezer forint), Komárom-Esztergom (216 ezer forint) és Vas megyében (208 ezer forint).

A legalacsonyabb kereseteket Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy (egyformán 172 ezer forint), Békés (170 ezer forint), illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (157 ezer forint) érték el – közölte a GKI.

Borítókép: Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra a gellérthegyi víztározó tetején MTVA/Bizományosi: Róka László

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.