Akcenta: A hét piacmozgató eseményei egy helyen

Trend FM, 2021. január 22., 15:44

Csütörtökön beiktatták Amerika 46. elnökét, Joe Bident, aki megkezdte kormányzásának alapjainak lefektetését. Tájékoztatott a Pénzügyminisztérium, ami szerint a pandémia és az emiatt meghozott intézkedések következtében a 2020-as költségvetés hiánya 5 549 millárd Ft-ra duzzadt. Borúlátóak a németek: egyes előrejelzések szerint az idei GDP növekedés a várt 4,4%-nál szerényebb, körülbelül 3% lehet. Új csúcson zártak az amerikai tőzsdék, főleg a technológiai cégek remekeltek. EU-csúcs: egyetértés a korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén a szigorításukban.

  • Csütörtökön beiktatták Amerika 46. elnökét, Joe Bident, aki megkezdte kormányzásának alapjainak lefektetését. 15 elnöki rendeletet és 2 elnöki intézkedést adott ki, amelyekkel eltörölte Donald Trump elnök leghírhedtebb intézkedéseit. Többek között nem lépnek ki a WHO-ból, visszalépnek a Párizsi Klímaegyezménybe, bejelentettek egy sor Covid-19 elleni intézkedést, valamint egy 1900 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag elfogadása is a terítéken van.
  • Tájékoztatott a Pénzügyminisztérium, ami szerint a pandémia és az emiatt meghozott intézkedések következtében a 2020-as költségvetés hiánya 5 549 millárd Ft-ra duzzadt. A GDP arányos államháztartási hiány előreláthatólag 9% körül lesz.
  • Borúlátóak a németek: egyes előrejelzések szerint az idei GDP növekedés a várt 4,4%-nál szerényebb, körülbelül 3% lehet.
  • Új csúcson zártak az amerikai tőzsdék, főleg a technológiai cégek remekeltek. Az ázsiai piacon viszont rossz volt a hangulat, reagálva az emelkedő koronavírus esetekre. Az európai piacon is hasonló a helyzet, alacsonyan ragadtak az indexek a koronavírus mellett a kedvezőtlen gazdasági kilátások miatt.
  • EU-csúcs: egyetértés a korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén a szigorításukban. Az Európai Bizottság elnöke szerint hamarosan elegendő vakcina érkezik, hogy a lakosság 70%-át védetté tegyék.

Kulcsszinten billegő forint

Leküzdötte magát a forint 360 alá. Hétfőn 359,56-on indultak a jegyzések. Kedden 357,89-en telepedtek meg, ami szerdára sem változott sokat, 357,32-ön állt a görbe. Csütörtökön 356,80 forint volt egy euró, amihez tartja magát pénteken is és 356,96-on mozognak a számok.

A rossz hír az, hogy megint fordulni látszik az euró-dollár, az amerikai deviza esetleges erősödése pedig megtorpedózhatja a forint kitörését is.

Enyhe mérséklődés figyelhető meg az USD/HUF árfolyamon. Míg a hét elején 297,72 forintba került egy dollár, a hét közepére ez 294,94-re csökkent. Pénteken már 293,14-en állnak a jegyzések.

Mínuszban a BUX

A hazai piac még európai viszonylatban is alul teljesített, péntek kora délutánra 1,4%-os mínuszban jár. A blue chipek kivétel nélkül mínuszban, amik közül jelenleg leggyengébben – részben az olajár esése miatt – a MOL áll.

Hozzászólások lezárva.