Adóterhelés: harminc hellyel jobb pozícióban a listán Magyarország

Harminc helyezéssel előrébb lépett Magyarország a Világbank Paying Taxes rangsorában a tavaly közzétetthez képest, így az 56. helyen áll.

Az előrelépés döntően a kormány adócsökkentő politikájának, az adminisztrációs terhek jelentős mérséklésének és az adóhivatal egyre hatékonyabb ellenőrzési gyakorlatának köszönhető – jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy 2018. január 1-jétől 19,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó, amely csak tavaly 200 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál. A kkv-kat közvetlenül is érintették a könnyítések, tavaly ugyanis 13 százalékra csökkent a kisvállalati adó (kiva) kulcsa is. Ahogy mérséklődött a kiva mértéke, úgy nőtt a népszerűsége – jegyezte meg az államtitkár. Míg 2016 decemberében 6500 gazdasági szereplő kivázott, addig ma már több mint 41 ezerre tehető a számuk.

Az adórendszer egyszerűsítésének fontosságát is kiemelte tanulmányában a Világbank. Azt pedig, hogy ez a vállalkozások legtöbbjének nemcsak bürokratikus tehercsökkentést, hanem megtakarítást is jelent egy 2018. január 1-jétől hatályba lépő kedvező változás révén, amely szerint 45 napról 30 napra csökkent az áfakiutalási határidő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2018. január 1-je óta az összes egyéni vállalkozó és mintegy 234 ezer, adózási szempontból megbízható minősítéssel bíró cég, harminc napon belül kapja vissza az államtól visszaigényelt áfát. Itt jelentős szerep hárul az államkassza bevételeinek érdekét védő adóhivatalra is, hiszen mindössze harminc nap alatt kell megvizsgálnia a visszaigénylés jogosságát – ecsetelte az államtitkár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan bővülő elektronikus szolgáltatásai, illetve online rendszerei, nemcsak azt biztosítják, hogy az érintettek hamarabb jutnak a pénzükhöz, hanem egy jóval hatékonyabb, precízebb és célzottabb alapon működő ellenőrzési rendszert is – mutatott rá. Évről évre nő a kockázatelemzés pontossága, illetve a revizorok hatékonysága. Az egy adóellenőrzésre jutó adókülönbözet (az eltitkolt adó) összege jelentősen, 22 százalékkal nőtt. Tavaly egy ellenőrzés átlagosan 16 millió forint eltitkolt adót állapított meg, idén már 19,5 milliót – magyarázta Izer Norbert.

Az ügyfélcentrikus ellenőrzés terén is jelentős a javulás. A Világbank szakértői megállapították, hogy Magyarországon adóhivatali revízióra jellemzően csak a csalárd, adóelkerülő vállalkozások számíthatnak, a tisztességes adózók nem, utólag módosították a korábbi évek eredményeit is – emelte ki az államtitkár. A magyar vállalkozások fizetik Európa egyik legalacsonyabb társasági adóját (9 százalék).

Izer Norbert meggyőződése, hogy az adócsökkentés politikája jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és az uniós átlag fölött teljesít. Amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, nőnek a bérek és a foglalkoztatás is. Ezért a gazdaságvédelmi akciótervnek is fontos része a vállalkozások adó- és bürokráciacsökkentése.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.