Adatvédelmi bírság járhat a lakcímadat módosításának elmaradásáért

Követelményként írja elő az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) az adatpontosság elvét, melyet az adatkezelőnek alapvető kötelezettsége biztosítani. Több adatvédelmi bírság is származott abból, hogy az adatkezelő az adatpontosság elvét valamely személyes adat tekintetében (például lakcím, e-mail-cím) vonatkozásában megsértette. Cikkünkben bemutatjuk a legutóbb emiatt kirótt adatvédelmi bírság részleteit.

Bejelentette az ügyfél az új lakcímét, de a bank elmulasztotta átvezetni

A panaszos a felügyeleti hatósághoz benyújtott panaszában sérelmezte, hogy egy bankfiókban személyesen kérte ugyan, hogy az értesítési címei közül töröljék a régi lakcímadatát, és helyette az új lakcímét tartsák nyilván, ám erre nem került sor. A panaszos abban a tudatban távozott a bankfiókból, hogy a módosították a lakcímadatát. Ezt követően később e-mailben is tájékoztatást kért az adatkezelőtől a személyes adatairól, kiemelten a kapcsolattartási adatairól.  Habár a panaszos az új lakcímére küldve kapta meg az adatkezelési tájékoztatást, az ügyféltörzsben szereplő személyes adatok között csak a régi lakcímét tüntette fel a bank.   

Sérelmezte továbbá azt is, hogy annak ellenére nem szüntette meg a bank a számláját, hogy ezt a szolgáltatónál kifejezetten kérte. Álláspontja szerint ezzel az adatkezelő jogalap nélküli adatkezelést is megvalósított. Hasonlóképpen sérelmezte, hogy az adatkezelő nem adott számára a GDPR előírásainak megfelelő tartalmú adatkezelési tájékoztatást, valamint, hogy a jogellenes adatkezelést kizárólag a panaszos közbenjárására fedezte fel. Ezek alapján adatvédelmi bírság kiszabását is kérte.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért bírságolt az adatvédelmi hatóság!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.