A Waymo szerint autonóm járműnek kéne hívni az „önvezető autókat”

Korábban az autopro.hu is érintette már ezt a kérdést, hiszen a magyarban is sokat használt „önvezető autó” egy félrevezető kifejezés: jelenleg nem létezik olyan autó, ami teljes mértékben önvezető lenne, és emberi beavatkozás nélkül lehetne hajtani. Az autonóm jármű jobban leírja a helyzetet, a Waymo is e kifejezés mellett tört pálcát.

A fenti két megnevezés mellett gyakori még az angolban a robocar, amit magyarul talán robotautónak lehetne fordítani, de ez nem túl elterjedt megnevezés hazánkban. Ezek mellett a vezető nélküli jármű is előfordul, sőt, a Forbes még egy egyedi példát is említ, az automatizált autó megnevezést, ez viszont a magyarban szintén nem gyakori.

A Waymo indított egy honlapot is annak érdekében, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, és az autonóm jármű kifejezést terjesszék el a köznyelvben. Nem lesz egyszerű feladat, hiszen például a Tesla is az önvezető megnevezést használja. (A Waymo nem nevezi meg a Teslát a mostani kiállásában.)

Lehet, hogy nem is számít igazán a megnevezés

Brad Templeton, a Forbes cikkének szerzője korábban a Waymo elődjénél dolgozott, igazi szakértője a témának. Templeton szerint az önvezetésre való utalás valóban egy félrevezető megnevezés, ezért többek között a Tesla „Auto Pilot” elnevezésével sem ért egyet, ugyanakkor úgy véli, hosszabb távon nem számít ez a vita.

Ha a tudomány és a kutatók tovább haladnak a jelenlegi úton, akkor akár már egy évtized múlva is felesleges lehet ez a diskurzus, a (nem is annyira) távoli jövőben pedig annyira megszokottá válnak az autonóm funkciók, hogy simán csak „autónak” nevezik majd ezeket a modelleket.

Természetesen van szakszerű kifejezés is

Ha szakmailag helyesen akarjuk megnevezni az autonóm járműveket, akkor a különböző szinteket kell hozzátenni az „autonóm” vagy „önvezető” kifejezés után. Ez érthető módon az autógyártók hirdetéseiben ritkán járt út, de a cikkekben célravezető lehet.

Így tehát a „kettes szintű autonóm jármű”, vagy a „kettes szintű önvezetési funkciókkal rendelkező autó” lehet a pontos megnevezés adott esetben (természetesen attól függően, milyen szintű funkciókkal rendelkezik az adott autó), illetve abban reménykedhetünk, hogy nem kell beláthatatlanul sokáig várni arra, hogy ez a vita egész egyszerűen értelmét veszítse.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.