A világnak nagyon úgy tűnik, hogy elege van a kereskedelmi háborúból

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország külügyminiszterei szombaton megállapodtak a csoport nagojai csúcstalálkozóján abban, hogy kezükbe veszik az irányítást a Kereskedelmi Világszervezet megreformálását illetően – jelentette ki Motegi Tosimicu japán külügyminiszter.

A bejelentésre az Egyesült Államok és Kína közötti „adok-kapok” jellegű vámtarifa-háború közepette került sor.

Mivel a multilaterális keretbe vetett bizalom megrendült, a G20 arra az álláspontra helyezkedett, hogy a WTO-t meg kell reformálni oly módon, hogy az képes legyen reagálni több aktuális ügyre is- mondta az ülést elnöklő Motegi a japán Nagoja városában tartott kétnapos találkozó végén.

A találkozón a külügyminiszterek megvitatták a WTO megreformálásának módjait, miközben Japán, az Egyesült Államok és más országok arra törekszenek, hogy a genfi székhelyű szervezet javítsa vitarendezési rendszerét. Ezt a pontot egyébként a G20-vezetők júniusi oszakai csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatban is érintették.

Amerika üzenetet küldött?

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nem vett részt a G20 külügyminisztereinek nagojai csúcstalálkozóján, a Kyodo szerint ezzel mintegy tükrözve Washingtonnak az álláspontját, hogy nem érdekelt a többoldalú gazdasági és pénzügyi politikai párbeszédben. Helyette John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes vett részt a világ gazdaságának mintegy 80 százalékát képviselő csoport ülésén.

Motegi az Egyesült Államok és a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína közötti kereskedelmi feszültségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„el kell mélyítenünk a párbeszédet, hogy konkrét erőfeszítéseket tegyünk a szabad és tisztességes kereskedelem fellendítése érdekében.”

A multilateralizmus és szabad kereskedelem fenntartására szólított fel a nagojai csúcson Vang Ji kínai külügyminiszter és államtanácsos is. A világgazdaság visszaesésének növekvő kockázata, valamint az egyre növekvő egyoldalúság és protekcionizmus közepette a világ instabilitással és bizonytalansággal néz szembe – mondta, hozzátéve, hogy pozitív lépésekre van szükség.

Hozzászólások lezárva.