A világ leggazdagabbjai már tudják, mikor jön az újabb válság és mit lehet vele kezdeni

A készpénz lehet az egyik menekülőútja a leggazdagabb családoknak, ha a pénzügyi piacokon bekövetkezne a recesszió, ahogyan erre nagyon sokan számítanak – állapítja meg a Bloomberg, melynek szakértői a svájci UBS bank jelentését elemezték. Kiderült, hogy a leggazdagabb családok, melyek közül 360-at kérdeztek meg a svájci bank munkatársai Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában, 42 százalékban arra számítanak, hogy 2020-ban válság következik be a globális piacon. Épp ezért keresik a menekülőutat, melyet a szakértők maguk sem nagyon látnak. Mind a részvény-, mind a kötvénypiacok rosszul festenek – állapítja meg a Bloomberg londoni embere. Valószínűleg nemcsak rövidtávú problémáról van szó, hanem a következő évtized egyik legfőbb gondjáról, már ami a befektetőket illeti.

A UBS olyan családokat keresett meg, ahol az átlagos vagyon 1,2 milliárd dollár. A felmérés szerint a leggazdagabbakak vagyonkezelői átlagosan 9,4 százalékos hozamot értek el az ingatlanpiacon. Ez fölötte áll az átlagos hozamnak, amely a megkérdezettek körében 5,4 százalék volt évente. A családi vagyonkezelők azért is látnak fantáziát a készpénzben, mert ily módon le tudnak csapni azokra a kedvező lehetőségekre, melyek az olyan kevéssé likvid piacokon következnek be, mint az ingatlan. Az ingatlanpiac rendkívüli mértékben ki van szolgáltatva a geopolitikának, illetve a helyi politikai változásoknak. Ennek megfelelően a megkérdezettek meglehetősen pesszimisták. A brit, különösen a londoni ingatlanárakra nagy hatással lehet az, hogy végül is milyen formában válik ki Nagy-Britannia az Európai Unióból. A megkérdezettek döntő többsége negatív hatással számol, mely az ingatlanpiacon túl kedvezőtlenül befolyásolhatja a részvények és a kötvények árfolyamát is.

A mesterséges intelligencia előretörése felboríthatja a globális piac amúgy is törékeny egyensúlyát – véli a svájci bank által megkérdezettek többsége. A blockchain technológia pedig megváltoztathatja a hagyományos befektetési formákat – gondolja a megkérdezettek döntő többsége. A dúsgazdag családok részvény portfolióiban már most is csaknem egyharmad a feltörekvő és fejlődő országok piaca. Míg a fejlett államokkal kapcsolatban általában kiábrándítónak találják a hozamokat, addig nagyobb fantáziát látnak azokban a térségekben, amelyek jól teljesítettek az elmúlt években. Milyen országokat részesítenek előnyben ezek közül? Azokat, amelyekben a piaci liberalizáció tempója a leggyorsabb – válaszolták a dúsgazdag családok vagyonkezelői. Érdekes módon a válaszolók külön kiemelik Kínát, amely nem úgy reagált a kereskedelmi háborúra, hogy elzárkózott volna a világtól hanem – épp ellenkezőleg – folytatta a nyitás politikáját. Az UBS jelentése kiemeli, hogy a kínaiak felgyorsították a liberalizációt a belső piacukon, miközben az állam jelentős kereslet növekedést produkál, hogy elkerülje a visszaesést az 1,4 milliárd lakosú országban.

Mindez rossz hír az amerikai elnöknek, aki jövőre szeretne választásokat nyerni. Recesszióba forduló gazdasággal ez aligha menne könnyen. Talán ezért is jelentette ki váratlanul, hogy Kínával a megállapodás talán előbb meglesz, mint bárki azt képzelné.

Hozzászólások lezárva.