A világ egyik legnagyobb autógyártója bejelentette: felhagy a benzines és dízelautók gyártásával – Portfolio

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

Mary Barra, a legnagyobb amerikai autógyártó vállalat vezetője csütörtökön ismertette az új ambiciózus célokat, egy héttel azután, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá a tiszta energiaforrások részesedésének növelése és a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása érdekében.

A General Motors csatlakozik azokhoz a nemzetekhez és vállalatokhoz, amelyek világszerte azon dolgoznak, hogy egy biztonságosabb, zöldebb és jobb világot hozzanak létre

– jelentette ki Mary Barra az npr.org beszámolója szerint.

A General Motors 2,55 millió járművet értékesített az Egyesült Államokban, de ezek közül mindössze mintegy 20 ezer volt tisztán elektromos. A vállalat vezetése tavaly novemberben jelezte, hogy 20 milliárd dollár helyett 27 milliárdot fordít a következő öt évben elektromos és önvezető járművek fejlesztésére.

A GM azt tervezi, hogy az évtized közepére 30 teljesen elektromos modellt tud kínálni szerte a világban, és amerikai modelljeinek 40 százaléka akkumulátoros elektromos autó lesz 2025 végére. Nem lesz kivétel, a városi terepjárók (SUV), a crossoverek, a szedánok és a teherautók is elektromos meghajtást kapnak.

A mostani bejelentésnek azért is van nagy jelentősége, mert a General Motors beszámolója szerint az üvegházhatású gázkibocsátásuk 75 százaléka az általuk előállított belsőségésű járművek számlájára írható. A fennmaradó 25 százalék pedig a gyártáshoz kapcsolódik, ez utóbbit szél- és napenergia felhasználásával kívánja kiváltani Amerika legnagyobb autógyártója a jövőben. Az ambiciózus célkitűzéseik szerint az amerikai üzemeik az évtized végére kizárólag megújuló energiát használnak majd, míg a teljes globális gyártásukat 2035-re állítják át teljesen megújuló energiára.

Lényeges pontja a stratégiának, hogy a vállalat 2700 gyorstöltőállomást kíván üzembe helyezni 2025-re, amelyek kizárólag megújuló energiát szolgáltatnak majd a járművek töltéséhez.

Egy sor ország, Japántól kezdve Nagy-Britanniáig, azt ígérte, hogy betiltja a benzin- és dízelmotoros autók értékesítését 2035-ig. Ilyen tilalmat tervez Kalifornia, az Egyesült Államok egyik legnagyobb autópiaca. A legutolsó gyorsjelentés adatai szerint a GM a tavalyi év első kilenc hónapjában 4 millió 716 ezer járművet értékesített, 17 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

Címlapkép forrása: Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.