A terjedő vírus felelős a téliszalámi árának emelkedéséért is

Az afrikai sertéspestis miatt elszálltak az alapanyagárak, aminek hatása már a fogyasztói árakban is megjelenik.

Az mfor.hu vette észre, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint megdöbbentő mértékben drágult egy hét alatt a téliszalámi a hazai üzletláncok polcain. Míg a 45. héten – vagyis két héttel ezelőtt – a téliszalámi kilója 7343 forint volt átlagosan, a múlt héten már 8 százalékkal magasabb áron, 7922 forintért lehetett hozzájutni a sertéshús felhasználásával készült termékhez. A korábbi hetek adatai alapján ez rekordnak tekinthető, eddig a legmagasabb árat a 41. és 42. héten rögzítették a rendszerbe, 7394 forintot.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A portál cikke szerint az áremelkedés hátterében az afrikai sertéspestis árfelhajtó hatása áll. A konkrét változásra már szeptemberben figyelmeztettek, a hvg.hu-nak Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott vezérigazgatója arról nyilatkozott, hogy az alapanyag drágulás a fogyasztói árakban is meg fog jelenni idővel, egyes alapanyagok esetében ugyanis 20-30, de akár 40 százalékkal is nőttek az árak március óta.

Így hat a sertéspestis a hazai árakra

Magyarországon sertésekben nem, csak vaddisznókban mutatták ki a betegséget, de a magyar piac és árak alakulása nem független a világpiaci folyamatoktól, ráadásul a veszélyeztetett területeken lévő, nem megfelelően védett, körbekerített állományt a védekezés és megelőzés jegyében el kell pusztítani. Bár ez meglehetősen drasztikus beavatkozásnak tűnik, valójában nincs más lehetőség, mivel a sertéspestis virulens kórokozó: a disznóólakban is képes hetekig elélni, a vírus a fagyasztott húsban évekig elél, sőt, még a fertőzőtt húsból készült termékekben is továbbfertőz.

Ha egy állományban kimutatják, minden egyedet el kell pusztítani, azt pedig majd csak idővel derül ki, hogy az észlelés és az állomány leölése előtt nem terjedt-e tovább a vírus. Az állományok elpusztítása pedig a hazai kínálatot csökkenti, ami országhatárainkon belül is növeli a feldolgozói árakat.

További részletek az mfor.hu cikkében. >>>

Hozzászólások lezárva.