A technológia megkönnyítette az üzleti adófizetést

A jelentés – amelynek az idei a 14. kiadása – kiemeli azokat a jelentős előnyöket, amelyeket az adóhatóságok az adófizetők számára biztosítanak, amennyiben élnek a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségekkel. Brazíliában és Vietnámban az adókötelezettségek teljesítéséhez szükséges idő 2018-ban 23%-kal volt kevesebb, mint 2017-ben, míg Elefántcsontparton, a Kirgiz Köztársaságban és Izraelben az adófizetések száma jelentősen csökkent a tanulmány szerint.

Összességében a vállalkozások adómegfeleléssel járó átlagos terhei globális szinten viszonylag stabilak maradtak a következő négy kulcsfontosságú mérőszám tükrében: a megfeleléshez szükséges idő (234 óra); a befizetések száma (23,1); a teljes adó- és járulékmérték (40,5%); valamint a bevallások benyújtását követő eljárások mutatója (60,9 a 100-ból).

Míg a teljes adó- és járulékmérték globális átlaga csaknem változatlan maradt, az egyes gazdaságokban jelentős szakpolitikai változások történtek. Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben bevezették az általános forgalmi adót, mivel mindkét ország igyekszik bővíteni adófizetői bázisát és csökkenteni a természeti erőforrásokból származó bevételektől való függését. Ghána részben áttért az áfáról a lépcsőzetes forgalmi adókra. Gambiában, az Egyesült Államokban, Kínában és Marokkóban jelentős nyereségadó-csökkentések történtek.

Ezen túlmenően az áfa-visszatérítésekhez való hozzáférés fontos szerepet játszott a bevallások benyújtását követő eljárások javításában Örményországban és Egyiptomban.

2012 óta az adókötelezettségek teljesítéséhez szükséges átlagos idő 27 órával lett kevesebb, míg a befizetések száma átlagosan 4,4-del csökkent. Mindkét javulás a technológiai fejlődésnek köszönhető. A teljes adó- és járulékmérték ugyanebben az időszakban 41,9%-ról 40,5%-ra csökkent.

A bevallások benyújtását követő eljárások mutatója, amelyet 2014-ben vezettek be, 2018-ban 60,9-re emelkedett az öt évvel ezelőtti 58,9-ről. A szerény növekedés több gazdaság esetében is jelentős javulást rejt. Különösen említésre méltó, hogy az egyiptomi és örményországi esettanulmányhoz hasonló vállalkozások számára elérhetővé vált az áfa-visszatérítés, míg Törökország mentesítette a tárgyi eszközök beszerzését az áfa alól. Az áfa-visszatérítési folyamat sokkal hatékonyabb lett Izraelben és Elefántcsontparton. A társaságiadó-bevallások javítása El Salvadorban, Magyarországon, Thaiföldön és Tunéziában jelentősen leegyszerűsödött.

Az új technológiák számos lehetőséget kínálnak az adóhatóságok számára az adófizetési folyamat hatékonyabbá tételére, és a fejlődés folyamatos. Fontos, hogy az adóhatóságok lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel, és ezt saját maguk és az adófizetők javára használják ki. A vállalkozásokna a maguk részéről be kell építeniük az új adótechnológiákat a működésükbe, hogy megfeleljenek az adóhatóságok növekvő adatigényének.

Hozzászólások lezárva.