A szakszervezetek szövetsége nem írja alá a négyszázalékos minimálbér emelést

Részletesen megtárgyalta, majd végül elutasította a februártól tervezett 4 százalékos – éves szinten mindössze 3,69 százalékos – minimálbéremelési javaslatot a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége. Kordás László elnök indoklása szerint az elmúlt hetekben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) egyeztetései során az érdekvédőknek több, ennél lényegesen jobb javaslata is volt.

Fotó: Shutterstock

A MASZSZ elnökségének tagjai szerint a 4 százalék még a reálérték megőrzésére sem lesz elég – szögezte le az elnök. Kordás László az indokok közé sorolta egyebek mellett a Takarékbank napokban nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben

a pénzintézet a bruttó átlagkereset 8,4 százalékos emelkedésével számol.

Vagyis, az átlagbérek viszonylag lendületes javulása és a minimálbér visszafogott növelése miatt tovább mélyül a szakadék a két bércsoport között. Egy szakszervezet ilyet nem fogadhat el – szögezte le az elnök.

Kordás emlékeztet, a MASZSZ 2015-ben és 2018-ban sem írta alá az akkori minimálbér-emelési megállapodást, mert elvei ellenére volt a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezeti javaslatnál lényegesen rosszabb ajánlat elfogadása.

Hozzászólások lezárva.