A Shell kártérítést fizethet a pórul járt autósoknak

Trend FM, 2019. szeptember 24., 14:04

A Shell Hungary ZRt. elismerte, hogy szeptember 20-án a budapesti Füredi úti töltőállomásán reggel 7 órakor a 95-ös benzin és a Diesel üzemanyagok kiszállítása során a gázolaj helyett benzin, a benzin helyett gázolaj került a benzinkút földalatti tartályába. Majd 2 nap után észlelték a hibát, de addigra többszázan tankolhattak. A Shell Facebook-posztban jelezte, hogy az internetes oldalán megadott telefonos és e-mailes elérhetőségein várja az autósok kárbejelentéseit. Kíváncsiak voltunk, hogy miként fordulhat elő ilyen hiba, és ilyenkor mekkora kár éri az autósokat. Utánajártunk annak is, hogy milyen rendszerek vannak az üzemanyag-szállító kamionokban, amelyek mutatják, hogy épp benzint vagy dieselt töltenek egy nagy tartályba.

A Shell Hungary ZRt. jelezte, hogy a hiba észlelését követően az érintett üzemanyagok értékesítését azonnal leállították, a kialakult helyzet elhárítása folyamatban van, az eset megoldását kiemelten kezelik. A Shell Hungary Facebook posztján és internetes oldalán a következő tájékoztatást adta: “azon vásárlóink jelentkezését, akik szeptember 20-án pénteken 7 órától szeptember 21-én 20:30-ig FuelSave 95 benzint, illetve szeptember 20-án 7 órától szeptember 22-én 17:40-ig FuelSave Diesel üzemanyagot tankoltak ezen a töltőállomáson, és járművükben üzemelési hiba észlelhető, Társaságunk írásban, Ügyfélszolgálati elérhetőségein várja! (Elérhetőség a https://www.shell.hu/about-us/contact-us.html oldalon.) Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy minden más töltőállomásunkon az üzemanyagok kiszolgálása a megszokott rendben történik.”

A Trend FM által megkérdezett szakértő szerint a pórul járt benzines autósok 100 ezer Ft alatt megúszhatják a javítást, a diesel üzemű kocsiknál viszont jóval nagyobb lesz a javítási költség, akár milliós káruk is lehet. Hanácsek Lászlót, a Hanácsek és társa Kft. ügyvezető igazgatójának véleményét itt hallgathatják meg.

Az egész Európai Unióban csak Németországban van olyan rendszer, amely megakadályozhatta volna a Shell benzinkútjánál, hogy a tartályokba rossz üzemanyagot töltsenek. Itt beépítettek olyan szerkezeteket a rendszerekbe, hogy a tartályok és az üzemanyagtöltő autó kommunikál egymással. Ez pedig kizárja a hibázás lehetőségét. A Trend FM által megkérdezett üzemanyag-szakértő szerint nagy valószínűséggel a tartálykocsi vezetője hibázhatott. Érdi Ferenc hallják.

Információink szerint már korábban is történt hasonló eset Magyarországon, de elég régen volt erre példa ismertebb, nagy olajtársaságnál. A Magyar Ásványolaj Szövetség részéről nem kívánták kommentálni az esetet, mivel a Shell Hungary egy tagvállalatuk. Ezért hozzájuk irányítottak. Az olajcégnél is érdeklődtünk, kértünk tőlük interjút, de közleményt ígértek arról, hogy miként fordulhatott elő ez a hiba. Nagy Károly teljes összeállítását itt hallgathatja meg.

Hozzászólások lezárva.