A Sanofi beszáll a Pfizer-vakcina gyártásába – Kitekintő

A Sanofi besegít a Pfizer-BioNTech konzorciumnak a koronavírus elleni oltóanyaga gyártásába; a francia gyógyszergyár több mint 100 millió adagot szállít le az Európai Uniónak 2021 végéig – jelentette be kedden Paul Hudson vezérigazgató a Le Figaro című napilapnak adott interjúban.

A francia gyógyszergyártó maga is két oltóanyag kifejlesztésén dolgozik, de legfőbb projektje, a GlaxoSmithKline (GSK) brit székhelyű multinacionális gyógyszeripari vállalattal együtt fejlesztett oltóanyag késedelmet szenvedett, s csak 2021 végére lesz kész. A francia kormány ezért az elmúlt hetekben folyamatosan nyomást gyakorolt a Sanofira annak érdekében, hogy vizsgálja meg annak a lehetőséget, miként tudná átengedni gyártósorait a már forgalomban lévő vakcinák gyártására.

Paul Hudson elmondása szerint kedden írták alá szerződést arról, hogy a Sanofi júliustól kezdve a frankfurti üzemében fogja gyártani a konkurensei által rendelkezésre bocsátott oltóanyagot.

“Ez a gyártótelep közel van a BioNTech Mayence-ban található székhelyéhez, ez megkönnyíti a dolgokat” – mondta a francia cég vezetője. “Az itt gyártott termékek az Európai Unióba mennek, így részben Franciaországba” – tette hozzá.

A Sanofi vakcinagyártó telepe a franciaországi Lyonban. Kép forrása: Sanofi

Nagy a nyomás a gyártókon

Az oltóanyaggyártó vállalatokra, így a Pfizer-BioNTechre is, egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai országok részéről az EU-val kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió milliárdokat fektetett be a koronavírus-elleni vakcinák kifejlesztésébe, és leszögezte, hogy az oltóanyaggyártóknak vállalniuk kell az EU-val kötött szerződéseikben foglaltakat, ki kell szállítaniuk a megrendelt vakcinákat megfelelő időben és mennyiségben.

A Sanofi saját fejlesztésű vakcináiról Paul Hudson elmondta, hogy a néhány hónapos késés ellenére “jól haladnak”, a szerek 2021 utolsó negyedévében kerülhetnek forgalomba.

A francia vállalat egy, az influenza elleni vakcinájához hasonló hagyományos oltóanyagot, és egy, a már forgalomban lévő Pfizer-BioNtechéhez és Modernáéhoz hasonlóan hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapuló oltóanyagot is tervez piacra dobni a koronavírus ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Sanofi

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.