A Samsung-adónak csak a 40 százaléka kerülhet Gödre

Mindössze 718,6 millió forintot tervez különböző módon Gödre fordítani a Pest megyei önkormányzat abból az 1,796 milliárd forintnyi iparűzési adóbevételből, amit a városban található Samsung-gyár fizetett be a megyének – írja a Népszava egy megyei közgyűlési előterjesztésre hivatkozva.

A kormány még tavaly áprilisban nyilvánította különleges gazdasági övezetté a térséget és az innen származó adót Pest megyének irányították át. Balogh Csaba polgármester akkor azt mondta, a város költségvetésének harmada esik ki az einstanddal.

A cikk szerint az ominózus adóbevételből 718 millió forint egy területfejlesztési alap lenne, amire Gödről, Dunakesziről, Csomádról és Sződről lehet majd pályázni, de a kormánypárti vezetésű Fótot is a térséghez csatolnák. A pénz 20 százalékát, 359 millió forintot civil támogatási alapként osztanának szét. A maradék pedig menne Gödnek, de arra is pályázni kell a városnak.

A Népszavának Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtóreferense azt mondta, az összeg nem közvetlenül az önkormányzathoz kerül, valóban pályázni kell rá: 269 millió forintot biztosítanának a gödi zöld-fenntarthatósági alapra, illetve 449 millió forintot gödi útfelújításra.

Hozzászólások lezárva.