A Rolls-Royce is átlépne az elektromobilitás korszakába

A BMW müncheni kutató-fejlesztő központjában egy Rolls-Royce Phantom akkumulátoros elektromosra átalakított változatával folytatnak teszteket. Az átépített luxus szedán azonban csak a hajtáslánc tesztelésére szolgál, a brit márka ugyanis egy teljesen új modellel akarja megkezdeni elektrifikációját az Autocar szaklap információi szerint.

A Rolls-Royce még az év vége előtt hivatalosan is be fogja jelenteni az új típust, aminek leleplezése viszont akkor még nem lesz esedékes. Az autó vélhetően a BMW által már levédetett Silent Shadow nevet fogja kapni, ami erősen emlékeztet a Rolls-Royce legsikeresebb, 1965 és 1980 között gyártott Silver Shadow modelljének nevére.

A Silent Shadow karosszériaváltozata és méretei nem ismertek, de állítólag több elemet is kölcsönözni fog a tavaly bemutatott BMW iX SUV és a fejlesztés alatt álló BMW i7 luxus szedán hajtásláncából, stílus tekintetében pedig a 2016-ban leleplezett 103EX koncepciótól.

A 2016-ban bemutatott 103EX a Rolls-Royce tisztán elektromos, teljesen autonóm tanulmánya

A 2016-ban bemutatott 103EX a Rolls-Royce tisztán elektromos, teljesen autonóm tanulmánya | Fotó: Rolls-Royce Motor Cars PressClub

A BMW 7-es sorozatának hetedik generációján alapuló i7 és a Silent Shadow más-más padlólemezre fognak épülni. Az i7 a bajor márka saját, CLAR (Cluster Architecture) architektúráját fogja használni, míg a Rolls-Royce autóját valószínűleg a vállalat új, alumíniumból készült platformjára tervezik. Ennek ellenére több alkatrészen is osztozni fog a két típus a költséghatékonyság szempontja miatt.

A Silent Shadow hajtásrendszeréről még nem tudni részleteket, de ha minden igaz hátsó- és összkerékhajtású változat is készülni fog, az akkumulátor kapacitása pedig a száz kilowattórát is felül fogja múlni a legalább ötszáz kilométeres hatótáv biztosítása érdekében, még ha így a jármű tömege meg is fogja közelíteni a három tonnát.

A teljesen elektromos típust várhatóan a Rolls-Royce dél-angliai Goodwood összeszerelő-üzemében fogják gyártani, a Phantom és Ghost szedánok, valamint a Cullinan SUV mellett.

Nem lehet tovább halasztani a váltást

A Rolls-Royce számára időszerű a kínálat elektrifikálása. A károsanyag-kibocsátási normák szigorodása miatt hosszabb távon a vállalatnak ki kell vezetnie kínálatából a V12-es benzines erőforrását, másfelől a rivális márkák, úgymint a Bentley is, villanyhajtású modellek piacra vitelén dolgoznak.

Források szerint a Rolls-Royce a már Cullinan SUV elektromos változatának tervezésén is dolgozik, ami összkerékhajtást kaphat majd.

Érdekesség, hogy a Rolls-Royce az elektrifikáció folyamata során kihagyja a hibrideket, és egyből tisztán elektromos modelleket tervez. Még évekkel ezelőtt Trosten Müller-Ötvös vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy a cég maximalista vevői nem hajlandóak megbékélni kompromisszumokkal, ezért a cég kínálatában nem lesznek hibrid modellek.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.