A részvények nevetségesen olcsók?

A Világgazdaság üzleti napilap internetes oldalán szeptember 11-én jelent meg Virág Barnabás (az MNB monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója) írása „Tartós mínuszokra készülhet a világ” címmel.

Cikkében az MNB vezető szakembere négy fő okát látja annak, hogy „a világnak tartósan be kell rendezkednie a negatív kamatok korára.”

Az első ok a nagy jegybankok monetáris politikája, azaz, hogy az Európai Központi Bank és a Japán Központi Bank folyamatosan negatív tartományban tartják irányadó kamatlábaikat, emellett nagy volumenű és rendszeres kötvényvásárlási programjaik folyamatosan szorítják le a kötvénypiaci hozamokat.

A második ok a korunkat jellemző „új technológiai forradalom, a digitalizáció”, mely óriási hatással van a gazdasági beruházások szerkezetére azzal, hogy a beruházások nagy (és egyre nagyobb) aránya a digitális térben, digitális tőkét létrehozva valósul meg. Ez jelentős költségcsökkentő tényező a klasszikus beruházásokhoz képest, amikor is például telek, üzemcsarnok, gépsor, és további hagyományos/klasszikus eszköz létesítés történik.

A technológiai újítások hatékonyabb termelést és információáramlást is lehetővé tesznek, ezek árcsökkentő hatása érdemben csökkenti az inflációt, ezzel pedig kényelmes helyzetbe hozzák a jegybankokat, melyek inflációs célkövető magatartásukból fakadó céljaik elérésére tartósan laza monetáris politikát (lásd első ok) folytathatnak.

A harmadik ok demográfiai természetű. A fejlett országok (a legnagyobb tőketulajdonosok) társadalmai folyamatosan öregszenek, így ezen társadalmak egyre nagyobb része egyre hosszabb ideig kénytelen (munkaképtelensége okán) saját magát saját megtakarításaiból (is) eltartani. Előre látván ezt, ezek a társadalmak egyre nagyobb arányú (pl. a beruházásokhoz képest – lásd az előző pontot) nyugdíjcélú, azaz hosszú távú megtakarítást képeznek, mely hosszú távú pénztúlkínálatot jelent a piacokon, ami a kamatok és a kötvénypiaci hozamok tartós csökkenése irányába mutat.

A negyedik ok a szemünk előtt kibontakozó kereskedelmi háború („geopolitikai aktualitás”), amelyet a harcoló felek devizáik leértékelésének szándékával (is) vívnak, aminek fő eszköze a kamatcsökkentés.

Cikke legvégén a szerző megjegyzi, hogy „Épp itt az ideje új (tan)könyvek után nézni…”

Április végén jelent meg a Project Syndicate oldalán Anatole Kaletsky cikke, mely hasonló szellemben íródott, összefoglalóját itt olvashatja.

Ha valóra válik a szerző állítása („Tartós mínuszokra készülhet a világ”), az új megvilágításba helyezi a jelenlegi piaci árazási szinteket, mint ahogy Warren Buffett meg is jegyezte még május elején egy interjúban: „Stocks are ‘ridiculously cheap’ if interest rates stay at current levels”, azaz „A részvények nevetségesen olcsók, ha ezen a szinten maradnak a kamatlábak”.

Hozzászólások lezárva.