A pihenés hét formája, amire mindenkinek szüksége van

A legtöbben valószínűleg már találkoztunk azzal az érzéssel, amikor hiába aludtunk sokat, ugyanolyan kimerültek maradtunk. Bár sokan egyenlőségjelet tesznek a kettő közé, az alvás és a pihenés nem ugyanaz.

Ha csak az alvásra támaszkodunk, mint pihenési módra, akkor eredményül könnyen romló teljesítményű, krónikusan fáradt és kiégett egyének kultúrájába csöppenhetünk. A TED egy előadója szerint azért szenvedhetünk energiahiányban, mert nem értjük a pihenés valódi erejét és nem tudjuk, hogy valójában hányféle feltöltődésre van lehetőségünk és szükségünk.

Íme a pihenés hét formája, amire mindenkinek rendszeresen szüksége van:

Fizikai

Az első típusú pihenés, ami nélkülözhetetlen számunkra, az a fizikai. Ez lehet aktív vagy passzív. A passzív fizikai pihenés magában foglalja az alvást és a délutáni szunyókálást, míg az aktív fizikai pihenés olyan feltöltő tevékenységeket jelent, mint a jóga vagy a nyújtás, amelyek javítják a vérkeringésünket és az izmok rugalmasságát.

Mentális

Ha reggel két–három csésze kávé sem segít, hogy elinduljon a nap, gyakran vagy ingerlékeny és feledékeny, nappal nehezen tudsz koncentrálni a munkádra, de amikor aludni próbálsz, akkor nem tudod kikapcsolni az agyad és csak őrlöd magad a nap történésein, majd hiába alszol hét–nyolc órát, úgy ébredsz, mint aki egy percet sem töltött az ágyban, akkor mentális pihenésre van szükséged.  

Ehhez nem szükséges abbahagynod a munkád vagy hosszabb szabadságra menned, már az is segíthet, ha például kétóránként rövid szüneteket iktatsz be a napodba, amelyek emlékeztetnek arra, hogy nem kell magad túlpörgetni. Az is segíthet, ha egy füzetet tartasz az ágyad mellett, amibe felírhatsz minden eszedbe jutó aggasztó gondolatot. Könnyebben fogsz tudni aludni, miután kiírtad őket magadból.

Érzéki

A számítógép és a mobil képernyője, a szomszéd fúrása, az egymás után következő Zoom-meetingek túltelíthetnek minket ingerekkel. Ezeket egyensúlyozhatjuk azzal, hogy napközben behunyjuk néhány percre a szemünket és úgy pihenünk, és az is segíthet, ha vannak olyan óráink, amikor minden elektronikai készülékünket kikapcsolva tartjuk.

Kreatív

Kikezdheti a kreativitásunk, ha az otthoni munkavégzés során heti negyven órán keresztül ugyanazt a négy falat bámuljuk. A kreatív pihenéshez tartozik a művészetek élvezete, vagy egy jó nagy séta a természetben. Menj időközönként online színházba, kezdj el festeni, vagy iratkozz be egy kreatív írás tanfolyamra ahhoz, hogy ne tunyuljon el a fantáziád.

Érzelmi

Ez a fajta pihenés azt jelenti, amikor van időnk és biztonságos terünk arra, hogy szabadon megélhessük és kifejezhessük az érzelmeinket. Akinek lehetősége van az érzelmei szabad megélésére, könnyebben kér segítséget, és kisebb valószínűséggel fojtja magába a szorongásait. Egy érzelmileg kipihent ember válaszolhat a „hogy vagy ma?” kérdésre őszintén, ő az, aki a sablon helyett ki tudja mondani, hogy „most nem vagyok rendben.”

Szociális

Ha valakinek érzelmi pihenésre van szüksége, akkor valószínűleg szociális pihenőhiánya is van. Ez akkor fordul elő, amikor nem sikerül megkülönböztetnünk azokat a kapcsolatokat, amelyek feltöltenek bennünket az energiavámpír kapcsolódásoktól. Az első lépés az, hogy figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat miután időt töltöttünk valakivel. Ha energikusabbnak és jobb kedvűnek, akkor szervezzünk azzal a személlyel több közös programot, de ha valaki minden egyes találkozáskor csak elveszi az életkedvünk, akkor lehet, hogy érdemes vele egy nagyobb távolságot tartani.

Spirituális

Időnként szükségünk van arra, hogy egyedül legyünk és nyugodtan rendbetegyük a gondolatainkat úgy, hogy senki nem zavar, figyelhetünk magunkra és arra, hogy fejlesszük az önismeretünket. Ehhez kezdetnek jó eszköz lehet már napi tíz–tizenöt perc meditáció is.

Fotó: Drew Croffman / Unsplash

Hozzászólások lezárva.